Кризата в Гърция и Испания върна гурбетчиите обратно в България

Проблеми с безработицата в страни като Гърция и Испания засилиха тенденцията емигрантите да се завръщат в България със своите спестявания, обяви финансовият министър Симеон Дянков, който е на среща на ЕКОФИН в Никозия.

Повишаването на доходите в България пък е основният акцент в държавния бюджет за 2013 година, черновата за който ще е готова до седмица, съобщи още Дянков.

“Българската икономика ще се развива в следващите 2-3 години по-бързо от икономиката на Кипър, така че се надявам повече от българите, работещи на острова, да погледнат по-сериозно към България”, каза финансовият министър цитиран от БНР.

По думите му от миналата година, заради усложнената ситуация в Гърция, близо 15 000 българи – гурбетчии в южната ни съседка, са се прибрали за постоянно в страната ни. “Доста по-засилена тенденция за завръщане на емигранти в България със спестяванията им от чужбина наблюдаваме тази година от Испания”, отбеляза Дянков.

“Увеличаването на доходите, които са основната причина българите да търсят работа зад граница, е основен приоритет в бюджета за 2013 година. Поставили сме си задача растежът на всички пенсии догодина да бъде по-голям от акумулираната за периода от юли 2009 г. досега инфлация”, посочи още министърът и допълни, че затова е необходим огромен фискален ресурс, но правителството щяло да го осигури.

“Освен това увеличението на пенсиите няма да влезе в сила от юли, така, че да го плаща следващото правителство, а доста по-рано в годината, за което ще бъдат внесени и промени в Кодекса за социално осигуряване”, заяви Симеон Дянков. Той увери, че са намерени вече средства и начини за увеличение на минималната работна заплата на 310 лв. Осигурени са и поисканите от синдикатите 60 млн. лв. за училищата и учителските заплати.

mediapool.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>