Крал Хуан Карлос даде заплата на кралицата и принцесата

20140204.wcoffemnwaЗа първи път в съвременната история на Испания крал Хуан Карлос I реши да отпусне официална заплата на кралица София и принцеса Летисия. Досега те получаваха пари единствено за представителни разходи. По думите на говорител на кралството на Испания кралица София ще получава 63 234 евро на година. Тя ще ги взима в допълнение към представителните разходи, които възлизат на 68 505 евро. Така общият годишен доход на кралицата на Испания ще бъде 131 739 евро.

На принцеса Летисия е назначена заплата от 49 182 евро. Заедно с разходните сметки, които са в размер на 53 282 евро, тя ще получава 102 464 евро, съобщава Российская газета. Официален представител на мадридския двор заяви, че кралица София и принцеса Летисия ще плащат за тях съответните данъци. Приходите на кралицата и принцесата са съответно 45 и 35 на сто от годишния доход на краля. Следва да се отбележи, че официалният доход на монарха е 292 752 евро, а неговият пряк наследник тази година ще получи 146 376 евро.

В доклада е изрично посочено, че тази година кралското семейство ще получи от държавния бюджет 7,7 милиона евро, което е с 2 на сто по-малко в сравнение с предходната година. При това само 698 331 евро от общата сума съставлява отплата за трудовата деятелност на всички членове на кралското семейство.

Датската кралица Маргрете II и принц Хенрик са с различна финансова ситуация

Най-големият разход за поддръжката на кралското семейство е за персонала. В кралския дворец “Ла Сарсуела” работят повече от 500 души. Но според испанската конституция монархът не е длъжен да се отчита пред никого за своите приходи и разходи.

В съседните кралства ситуация е малко по-различна. Например съпругата на краля на Холандия Максима Соргиета Черути получава годишно $ 438 180. Съпругът на кралица Маргрете II на Дания, принц Хенрик, получава за лични разходи месечно обезщетение от 83 000 евро. Бюджетните субсидии, възлизащи на десетки хиляди евро, се изплащат на близки роднини на кралицата, както и на бившата съпруга на принца. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>