Край Малага отварят най-смъртоносната пътека в света

Image_4669951_128Ще съберете ли достатъчно смелост, за да преминете по пътека, висяща високо над река между отвесни скали? Не става въпрос за стабилна желязна конструкция, а за тесен мост, закрепен странично към отвесната скала. Това е Каминито дел рей (от исп. “Пътеката на краля”), която минава на 100 метра височина над коритото на река Гуадалорсе близо до град Малага, Южна Испания.

Пътеката, пресичаща клисурата Гайтанес, е известна като една от най-смъртоносните в света.

На места е широка не повече от метър и излиза перпендикулярно от скалата, която се спуска вертикално десетки метри надолу. В началото и в края на клисурата има 2 изключително тесни участъка, в които отвесните скали от двете страни почти се докосват. В средата има нещо като “котел”. В допълнение през клисурата преминава старата жп линия Малага-Кордоба през серия от тунели и каменни мостове.

Пътеката бе затворена през 2001 г. от испанските власти, след като петима катерачи паднаха и намериха смъртта си на скалите под нея през 1999 и 2000 г. 14 години по-късно властите са изградили нова висяща пътека, която минава над старата и е доста по-обезопасена. Тръгнете ли по нея, трябва да вървите цели 3 километра. Тя трябва да бъде открита за туристи в началото на Страстната седмица за католиците, която започва на 29 март. Журналисти вече минаха по новия маршрут. Публикуваните снимки от главозамайващия пейзаж доказват, че вложените милиони евро за реставрация на пътеката са я превърнали в нова атракция за всички любители на адреналина.

 

Има участъци, в които мостът излиза перпендикулярно от голата скала, спускаща се отвесно десетки метри надолу. Предпазва ви само мрежата отстрани.

Съоръжението е построено между 1901 и 1905 г. за нуждите на работници, които трябвало да преминават между водноелектрическите централи на водопадите Чоро и Гайтанехо.

Опасната пътека получава името си през 1921 г., когато по нея минава испанският крал Алфонсо XIII за церемонията по откриването на язовира “Гуадалорсе”.

Оригиналната пътека е изградена от бетон, вкопан в отвесните скали. Постепенно обаче той започва да се рони и цели парчета падат долу на дъното на клисурата. Дори след като пътеката е забранена от властите, безумни смелчаци продължават да минават по нея въпреки солените глоби и факта, че на места в нея зеят дупки и са останали само металните свързващи греди. Тя става особено популярна, след като в ютюб се появяват записи, на които алпинисти минават по опасното съоръжение без почти никаква осигуровка.

В най-тесните участъци в началото и в края на клисурата на река Гуадалорсе отвесните скали почти се докосват, а двата моста са един до друг.

През 2001 г. местното правителство се съгласи да инвестира 2,2 милиона евро в реконструкция на пътеката. Цената на строежа обаче надхвърли предвидения бюджет и мина 5 милиона евро. Новата пътека е висящ мост, застлан с дървени плоскости. Той е обезопасен с мрежа отстрани и има парапет, на който да се държите, докато ходите, задължително с каска на главата

Има и допълнителни участъци, които са построени над самата река, а отдолу под краката ви е само стоманена мрежа.

Журналисти изпробваха пътеката с каски на главите. Преминаването по пътеката ще е безплатно в първите 6 месеца, съобщиха местните власти. Трябва обаче да се направи предварителна заявка на сайта caminitodelrey.info/en/#2. Повече от 3000 души вече са направили резервации, че искат да минат по пътеката.

 

 

За любителите на адреналина са построени допълнителни свързващи участъци над самата река, в които се минава само по стоманена мрежа под краката.

Източник  24часа.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>