Крайнолявата “Подемос” постигна исторически успех на местните избори в Андалусия

zx450y250_2498019source-reutersКрайнолявата партия “Подемос” постигна впечатляващ успех на местните избори в испанската провинция Андалусия вчера, съобщава “Ройтерс”. Според агенцията резултатите от тези избори са показателни за изхода на парламентарните избори тази година.

Изглежда, тенденцията към отхвърляне на консервативната бюджетна политика, позволила на гръцката СИРИЗА да спечели изборите през януари, набира сила и в Испания, където двупартийната система, последвала краха на диктатурата на Франко, е застрашена от “Подемос”.

Въпреки че днес Испания е една от най-бързо растящите икономики в Европа, крайнолявата алтернатива отнема значителна част от гласовете на управляващата Народна партия и социалистите.

“Ние се обявяваме за промяна, за създаването на нова алтернатива… политическата карта на Андалусия и Испания се промени”, коментира лидерът на кампанията на “Подемос” в областта Тереса Родригес.

Въпреки че двете големи партии се класираха на първите две места, те губят подкрепа в сравнение с предишните избори през 2012 г. Социалистите печелят 47 места от общо 109 в местния парламент, а народняците – 33. Създадената едва преди година “Подемос” взе 15 места, а дясноцентристите “Сиудаданос” – 9.

Това означава, че социалистите се нуждаят от коалиционен партньор, за да управляват Андалусия. Областта е с най-голямото население в страната – 6.5 милиона души, или една пета от електората в Испания.

Източник  Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>