Корупционният скандал в испанското кралско семейство се разраства

images

Корупционният скандал, който разтърси кралското семейство в Испания, се разраства, след като разследващ съдия призова секретаря на принцесите Елена и Кристина – Карлос Гарсия Ревенга, за разпит, предадоха БТА и ДПА.

Гарсия Ревенга вече официално е заподозрян. Той трябва да се яви пред съда в Палма де Майорка на 23 февруари – в един и същи ден с кралския зет Иняки Урдангарин.

Четиридесет и пет годишният Урдангарин, бивш хандбалист, играл за Испания на олимпийски игри, се ожени през 1997 г. за принцеса Кристина – второто от общо трите деца на краля. Най-голямото от тях е принцеса Елена, а най-малкото – престолонаследникът принц Фелипе.

Урдангарин, който носи титлата херцог на Палма де Майорка, и неговият бивш бизнес партньор Диего Торес са заподозрени, че са използвали неправителствена организация, за да отклонят около 6 милиона евро държавни пари към свои компании.

Принцеса Кристина е съсобственик на една от фирмите на съпруга си. Съдебните власти обаче така и не започнаха разследване срещу нея с аргумента, че тя не е била запозната подробно с бизнеса.

Карлос Гарсия Ревенга бе замесен в скандала, след като Диего Торес заяви, че личният секретар на двете кралски дъщери е бил замесен дълбоко в дейността на използваната като параван неправителствена организация – института “Ноос”, оглавяван от Иняки Урдангарин в периода 2004-2006 г. В подкрепа на своите твърдения Торес представи около десет имейла, които са си разменили Гарсия Ревенга и Урдангарин.

Личният секретар на двете инфанти, който е служител на двореца, увери, че е невинен. Той се аргументира, че нито е участвал във взимането на решения, нито е бил на заплата в института “Ноос”.

Кралският дворец отказа да коментира аферата, докато не получи повече информация. Той вече се разграничи от Урдангарин, след като популярността на кралското семейство спадна чувствително в резултат на скандала.

Твърди се, че Торес е заплашил да представи доказателства, които уличават близки до крал Хуан Карлос хора и дори самия монарх. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>