Корупционният скандал вещае буря, но не и край на управлението на Рахой

imagesИспанският премиер Мариано Рахой може и да се сблъска с нова вълна критики заради последните обвинения в корупция срещу неговата Народна партия, но правителството му е достатъчно силно, за да овладее бурята, смятат анализатори, цитирани от “Ройтерс”.

Десноцентристкият в. “Ел Мундо” във вторник заяви, че е предал на съда ръкописен документ, който според него показва плащания от незаконен фонд, управляван от лидерите на Народната партия, включително и от Рахой. На първа страница вестникът публикува цветни фотокопия от счетоводните документи, за които се смята, че са съставени от бившия ковчежник на партията Луис Барсенас.

Това всъщност е поредният епизод от разрастващия се корупционен скандал, който допълнително разклати доверието в правителството и то на фона на усилията му да оздрави испанската икономика. “Това очевидно не помага на образа на Испания”, каза външният министър Хосе Мануел Гарсия-Маргайо, помолен да коментира последното развитие на скандала.

Управляващата Народна партия и правителството многократно отрекоха партийни членове да са получавали незаконно финансиране. Около скандала обаче се създаде много шум още когато през януари вестник “Ел Паис” публикува извадки от същите документи. Разкритията разгневиха испанците, които са принудени да преглътнат продължаващата рецесия, високата безработица и икономиите.

“Ел Мундо” не съобщава как се е сдобил с документите, но редакторът Педро Рамирес публикува в неделя интервю с Барсенас, който от миналия месец е в затвора в очакване на евентуално съдебно дело за данъчни измами и пране на пари.

Пари и пури

Според вестника плащанията, достигащи десетки хиляди евро, са били раздавани на партийни лидери, а в случая на Рахой понякога са били скрити в кутия за пури. Правителствени представители са съгласни, че твърденията за корупция вредят на образа на страната в чужбина.

Високопоставени членове на Народната партия, пожелали анонимност, също споделят, че много хора в партията се страхуват от загуба на европейските избори през 2014 г.  на местните и националните избори през 2015 г. Те биха искали Рахой, който е известен с предпазливостта си, да се защити по-силно срещу обвиненията.

Подкрепата за Народната партия се срина до 23% от 45%, когато спечели изборите през ноември 2011 г., показа проучване в “Ел Паис”, публикувано в неделя. Макар да признават, че първите твърдения за корупция през януари са забавили правителствените реформи, официални лица от управляващата партия настояват, че лидерството на Рахой не е сериозно поставено под съмнение в партията.

Силно мнозинство

Правителството освен това разполага със силно парламентарно мнозинство, което използва в няколко случаи, за да блокира исканията на други партии за обяснения по случая с Барсенас.

Опозиционната Социалистическа партия не успя да се възползва от отслабващата популярност на управляващите, а и се бори със свой собствен корупционен скандал в контролирания от социалистите регион Андалусия. Затова и не е изненада, че едва 21.6% от интервюираните от “Ел Паис” са казали, че биха гласували за опозицията.

И макар скандалът с Барсенас често да се появява по плакатите на уличните протести, броят на демонстрантите е по-малък, отколкото бяха при появата на младежкото движение на “възмутените” през май 2011 г.

“Това е последният от много фактори, които подкопават образа на правителството в очите на обществото”, казва анализаторът Хуан Карлос Родригес. “Не мисля, че ще навреди много на перспективите за изборите, защото те са толкова ниски, че е почти невъзможно да паднат още повече. Правителството има повече от достатъчно мнозинство, за издържи на това”, допълва анализаторът.

Рахой и правителството му може да разчитат и на тромавите процедури в испанската съдебна система и да изчакат натискът да отслабне, имайки предвид, че често са нужни много години преди да се стигне до дело, да не говорим за присъда.

Единият случай, в който е замесен Барсенас е свързан с фонд, за който се смята, че е получавал дарения от компании в замяна на договори в региони, управлявани от Народната партия и от който се твърди, че са разпределяни част от парите в брой за партийните лидери.

Бившият ковчежник, който досега отричаше почеркът на документите да е негов, каза пред “Ел Мундо”, че е излъгал и че те действително са написани от него. По думите му фотокопията, публикувани от “Ел Паис”, са част от документите, съдържащи подробности за незаконното финансиране на партията. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>