Кораби и самолети от Испания ще превозват българските антарктици

zx450y250_2599228[БАИ]

В норвежкия град Трьомсо, който се намира на 350 км северно от полярния кръг, завърши 27-то Съвещание на мениджърите на национални антарктически програми, съобщиха от Българския антарктически институт.

Основните въпроси в дискусиите бяха задълбочаването на сътрудничеството в логистиката между полярните държави и набелязване на основните научни задачи за изследване в следващите 20 години. Те са свързани с глобалните климатични промени, биоразнообразието, екология, астрономия, богатите природни ресурси.

В основни линии беше определен и графикът на транспорт на хора, храни и материали до българската база в Антарктика – с кораби и самолети на Испания, Аржентина, Чили и Бразилия.

Летният полярен сезон ще бъде открит с помощта на аржентинския кораб “Ависо Кастийо” в средата на ноември и ще бъде закрит в началото на март с испанския кораб “Есперидес”. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>