Копола и “Уикипедия” получават най-престижната испанска награда

zx450y250_2634551source-reuters“Уикипедия” получава тазгодишната награда на принцесата на Астурия за международно сътрудничество. Онлайн енциклопедията, която предоставя безплатно над 37 млн. статии на 288 езика е “пример за международно, демократично, отворено и активно сътрудничество”, реши журито и сравни дейността ѝ с енциклопедичния дух на осемнадесети век.

Наградите на принцесата на Астурия се връчват ежегодно на личности или организации с постижения в науката, хуманитаристиката и обществената дейност. Основани през 1980 г. от тогавашния принц на Астурия – Фелипе, те минаха под егидата на принцеса Леонор, след като баща ѝ стана крал. Въпреки това на самата церемония днес наградата ще се връчи от краля и това ще е така, докато принцеса Леонор навърши пълнолетие.

Режисьорът Франсис Форд Копола получава наградата за изкуство. “Кариерата му е продължителна борба да запази абсолютната си независимост”, отбелязва журито. Той е основна фигура както в индустрията, така и в киноизкуството.

Икономистката Естер Дуфло бе отличена с приза за социални науки за изучаването на причините за бедността и предлагане на редица решения за борбата с нея. Дуфло е преподавател по икономика в Масачузетския технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology – MIT).

Философските изследвания на Емилио Йедо Иниго му донесоха наградата за комуникация и хуманитаристика заради философските си изследвания. “Вярвам, че думите и общуването са важни в изграждането на концепцията, която в наши дни наричаме “хуманитаристика” и която за гърците символизира справедливостта, истината, солидарността и филантропията”, коментира той.

Еманюел Шарпонтие и Дженифър Дудна ще вземат заедно приза за технически и научни изследвания заради развитата от тях технология за пренаписване на генома. Откритията им разкриват възможности за лечение на генетични болести, за които в момента няма ефективни терапии.

/ Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>