КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ИЗУЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК В ЧУЖБИНА – ВИЕНА 25 – 27 АПРИЛ 2014

imagesВ продължение на три дни, между 25. и 27. април, в залите на Българския културен институт „Дом Витгенщайн” във Виена представители на 35 училища с преподаване на български език в чужбина ще дискутират по въпроси, свързани с проблемите за качественото изучаване на българския език в чужбина. Конференцията се организира от Министерството на образованието и науката на Република България и Асоциацията на българските училища в чужбина, с любезното съдействие на посолството на Република България, Българския културен институт „Дом Витгенщайн” и Българо-австрийското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена, Австрия.

В Конференцията ще участват министърът на образованието и науката на Република България проф. Анелия Клисарова и представители на български държавни институции, посланикът на Република България в Австрия н.пр. Елена Шекерлетова, ръководители и преподаватели от над 35 български училища в Европа и Америка, представители на неправителствени организации, на академични центрове от България и чужбина и журналисти.

Конференцията има за цел да обсъди образователната политика за българите в чужбина и перспективите за развитие, да дискутира актуални въпроси, посветени на изучаването на българския език в чужбина и да разгледа различни аспекти, свързани с динамиката в преподаването, разпространението и функционирането на българския език в чуждоезикова среда.

Основните акценти на конференцията ще засегнат проблемите, свързани с: новите методики в преподаването на български език в чуждоезикова среда; предизвикателствата и успешните практики в различните образователни системи; създаването на адаптирани програми, учебници и учебни помагала за училищата в чужбина; въвеждането на електронно обучение по български език, история и география на България за училищата в чужбина; въпросът за включването на българския език като матуритетен предмет в чуждите образователни програми на страните от Европейския съюз, САЩ и др.

Важен аспект в програмата на конференцията ще бъде обмяната на добри практики в обучението по български език, история и география на България в тези училища. Обучението по български език в чужбина реализира защитата на езиковите права и образователните потребности на децата с български корени, живеещи в чужбина.

Управителен съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>