Контрольорът на дерайлиралия испански влак не се чувствал виновен

imagesКонтрольорът на влака, дерайлирал в северната част на Испания и взел 79 жертви, заяви днес, че “не се е чувствал виновен” в нито един момент, предаде “Франс прес”. Той е звъннал на машиниста няколко минути преди инцидента.

Свидетелските показания на контрольора Антонио Мартин Маруган бяха изслушани от съдия Луис Алаес, който разследва катастрофата от 24 юли, станала на 4 км. от Сантяго де Компостеля. Контрольорът заяви, че мобилният телефон е бил в джоба му, когато влакът е дерайлирал. Той самият се чувствал добре физически, но е засегнат психологически от случилото се.

Фактът, че контрольорът е говорил с машиниста по телефона малко преди инцидента, е недостатъчен, за да му се наложи наказание за престъпна небрежност, прецени съдията. Според него разговорът по телефона не е причината за дерайлирането на вагоните.

Машинистът Франсиско Хосе Гарсон Амо ще бъде съден за 79 убийства по непредпазливост. Той заяви, че е говорил с контрольора, но е прекратил разговора “няколко секунди преди катастрофата”.

Преди да достигне завоя, влакът се е движел със 199 км/ч в отсечка, където максималната разрешена скорост е 200 км/ч, според новинарската агенция ЕФЕ и в. “Ел Паис”, цитирани от ДПА. Точно в този момент машинистът е получил телефонно обаждане от контрольора, който искал да го инструктира в кой коловоз да влезе на следващата гара, за да улесни излизането на семейство с деца.

Системата за сигурност на влака алармирала Гарсон, че предстои да навлезе в завоя. Телефонното обаждане продължило по-малко от две минути и приключило 11 секунди преди катастрофата.

Черната кутия разкрива, че машинистът изкрещял и навлязъл в завоя със 195 км/ч. След това той задействал аварийната спирачка и влакът излязъл от релсите при скорост 179 км/ч.

Машинистът и контрольорът първоначално мълчаха за водения от тях разговор. Мартин обаче отрече да са го пазили нарочно в тайна, като обясни, че двамата са били в прекалено силен шок от трагедията, за да обсъждат каквито и да било подробности. /Днес.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>