Консумацията на алкохол и туморните заболявания

Консумацията на алкохол може да увеличи риска от развитие на туморни заболявания, тъй като етанолът е канцерогенен за определени органи, откриха учени. Според експертите, когато етанолът се усвои от тялото, той би могъл да увреди ДНК-то ни, което пък може да доведе до опасни изменения в клетките. Екипът от Националния институт за алкохолна зависимост в САЩ използва човешки клетки, за да произведе ензим, който се намира в тъканта на черния дроб и гърдите. Резултатите сочат, че алкохолът (етанол) се превръща в ацеталдехид, който уврежда ДНК на клетките. Авторът на изследването – Филип Брукс, обяснява, че скорошни проучвания в областта потвърждават, че алкохолът, и по-специално етанолът, е карцерогенен за хората. Вредното действие на ацеталдехида е разкрито, когато при жителите на Източна Азия се констатира повишен риск от рак на хранопровода. При повечето хора ацеталдехидът бързо се превръща в ацетат. Приблизително при 30% от жителите на Източна Азия се открива, че за организма им е било невъзможно да разгради алкохола в ацетат заради наличието на генетичния вариант ALDH2. При тях рискът от рак, вследсвие на консумацията на алкохол, е повишена. Беше известно, че алкохолът води до някои видове туморни заболявания, казва Оливър Чайлдс от Великобритания, но с най-новото изследване науката се доближава до разбирането на конкретния начин, по който алкохолът допринася за развитието на рак на гърдата и черния дроб.
Прекомерната консумация на алкохол засяга хипокампуса – дял в мозъка, който играе ключова роля при процеса на учене и паметта. Структурата на мозъка е изключително чувствителна към токсичния ефект, предизвикан от алкохола. Последствията са еднакви независимо от възрастта на консуматора. Ръководителят на изследването д-р Мария Парада обяснява, че през последните години навикът да се пие алкохол и то в големи количества, се разпространява все повече из цяла Европа.
През последните десет години броят на смъртните случаи, свързани с консумация на алкохол, се покачва повече от една четвърт при мъжете и жените. Оказва се, че това е основен проблем за общественото здраве.
Професор Иън Гилмор, бивш президент на Кралския колеж на лекарите във Великобритания, заяви, че жените с високи доходи пият повече алкохол, за да облекчат стреса, но той също така предупреждава, че трябва да се внимава, тъй като алкохолът води до зависимост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>