Конституционният съд обяви за незаконна резолюцията за независимост на Каталуня

zx450y250_2661822source-reutersКонституционният съд на Испания обяви днес за незаконна резолюцията за независимост на Каталуня, приета миналия месец от парламента на автономната област, предаде агенция “Ройтерс”, цитирана от БТА.

На 9 ноември каталунският парламент гласува резолюция, съдържаща план засъздаване на независима държава до 18 месеца. Процесът е блокиран от 11 ноември, за да се изчака решението на Конституционния съд, макар че сепаратистите в Барселона твърдят, че няма да се съобразят с решението му.

Текстът на резолюцията гласи: “Този парламент и процесът на демократично отделяне не са подчинени на решенията на испанските държавни институции, в частност на Конституционния съд, който парламентът смята за нелегитимен”.

Междувременно Каталуния ще остане без президент поне до 27 декември, писа електронното издание The Local. Двете големи сепаратистки партии, които заедно имат мнозинство в парламента след местните избори през септември, не могат да постигнат споразумение за съставяне на правителство.

Това са коалицията “Заедно за “Да” на президента Артур Мас и по-малката сепаратистка партия Кандидатура за народно единство (Candidatura d’Unitat Popular – CUP). CUP заяви днес, че ще вземе решение дали да подкрепи Мас и така да му гарантира още един мандат на конгреса си на 27 декември.

Тя е скептична към кандидатурата му заради политиките му на бюджетни ограничения и корупционните скандали в партията му. Каталунският парламент трябва да избере лидер и да формира правителство до 9 януари или да свика нови местни избори.

http://www.dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>