КОНОПЕНИТЕ СЕМЕНА – ИДЕAЛНИТЕ РАСТИТЕЛНИ ПРОТЕИНИ

ДИЕТОЛОГ   ЕКОТЕРАПЕВТ
ТЕОДОСИЯ   СТАНЕВА


- за всички точки по света и чрез интернет –

 

 Моя снимка 80

КОНОПЕНИТЕ СЕМЕНА – ИДЕAЛНИТЕ РАСТИТЕЛНИ ПРОТЕИНИ

 

Възможностите на конопените семена

Конопът е едно от най-полезните за хората растения, поради много му свойства, датиращи от хиляди години.

Припомнете си, че от конопа може да се направят въжета, дрехи, масажно масло, масло за горене, хартия, бои и др. Дори и да расте в много бедни почви, не се нуждае от пестициди, а само от малко вода.

Дали  тази информация до тук е недостатъчна  като възможности? Но, четем още…

Едно от най-интересните свойства е използването на семената от коноп като растителен протеин за хората и животните. Тяхното богато съдържание на мастни киселини ги прави търсени за профилактика или за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.  Конопените семена подпомагат правилното функциониране на имунната система и са мощен антиоксидант с мастните си киселини и витамините A и E.

Те са идеални при запек, тъй като имат високо процентно съдържание на влакна и едновременно с това са един от най-добре смилаемите растителни протеини.

 

Хранително съдържание на конопените семена ( на 100 грама ):

  • 25% протеини.

  • 35% въглехидрати.

  • 35% мазнини ( важни мастни киселини Омега-3 и Омега-6 ).

  • 380 Kcal.

 

Съдържат всички незаменими аминокиселини и другото много важно е, че те са реален протеин за хората, осъзнали храненето  ( растителното ) и за тези, които консумират обикновено малко протеини ( хранещи се и с месо ).

Конопените семена съдържат витамините A, C, D, E и от групата В. Сред минералите подчертавам приноса на калция, фосфора и желязото.

 

Как да включим конопените семена в хранителения си режим?

Семената от коноп консумираме по много начини: цели, смачкани, покълнали ( ! Малко се знае за тази форма на консумация! И, не забравяйте, че техните свойства така се увеличават още повече! ) или ги използваме под формата на масло.

Добър вариант е да ги добавим към закуската и като подправка за салати, паста, супи и т.н.

Под формата на брашно можем да  ги използваме както останалите брашна: за  пица, кексове, бисквити, хляб, вегетариански сандвичи и т.н.

A хранителното ниво е много интересно да се знае, защото това е едно растение без пестициди ( дори на големите производители не са им нужни, защото то расте, както вече писах по-горе и на бедна почва и не се нуждае от много вода ).

Вкуса на конопените семена е много мек и приятен, напомня на семената или ядките слънчоглед, лешници или орех.

Соята е може би най-писаната и говорената в рамките на растителните протеини.  Да, соята има повече протеини: 35 грама на 100 грама ( 25 грама са за конопените семена ), но по-малко калций – с 20 мг в сравнение с конопените семена. Фосфорът е 460 мг при соята, а при конопените семена е 820 мг. Фибрите за семената са 35 грама, а в соята само 5 грама. Желязото е 18 мг, а при соята отново по-ниска стойност: 6 мг. Важните мастни киселини са също в пъти повече в сравнение със соята. Линолова киселина при соята: 8 грама, при конопените семена 17 грама. Линоленовата е 1,5 на 6 в полза на конопените семена, а съотношението между киселините като комплекс в соята са линоленова : линолова – 1:7, а при конопените семена се наблюдава идеалното съчетание между  линоленова : линолова : 1:3.

Конопените семена имат по-лесно смилаеми растителни протеини ( ! Вече го знаем, нали? ) ( не са като бобовите растения и са богати на аминокиселини ) и също са с по-всеобхватено ниво на мастни киселини ( както в количествено отношение, така и като комплекс от линоленова и линолова киселини, което също ни се изясни ).

Семената от коноп никога не са генно модифицирани, докато соята ( ако не е  сертифицирана като продукт с  органичен произход ) може да бъде.

Семената от коноп не предизвикват алергии, докато соята може да доведе до алергични реакции при някои хора.

И, какво още за конопените семена? Оставям на вас, читатели да допишете ( има и място за коментари дори )!  :)

 

С любов,

Контакт за консултация с цел лечение:
Skype: zdraveyanaaaaaa

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>