Колко зелена може да бъде пролетта и в организма ни

58572_4632480617540_966487615_nПролет е!… И зелено е… Отново съм в Градината на Здравето и напомням за раждане – събуждане… с поредната пролет – подновяване и продължаване на вечното… Тук е толкова зелено, че болката няма как да е реалност!

– Вижте какво има: o Коприва с малки свежи листенца, съдържаща толкова витамини: В2, С, К, провитамин А; соли на желязото, калция, калия и сярата най-вече; органични киселини като мравчена; протеини; танини; серотонин; хистамин и т. н.

Коренищата ѝ са богати на растителни мазнини, скорбяла, соли главно на калций и др. Копривата е известна с това, че съдържа много желязо и се препоръчва при желязо-дефицитна анемия. Листата допринасят за увеличаването на  хемоглобина и количеството на еритроцитите, понижава съдържанието на захарта. Добър приятел е при допир с кожата и косата. Акне, сърбежи, пърхут се чувстват прекалено некомфортно в присъствието ѝ. Ревматичните болки изчезват в присъствието ѝ. Обмяната на веществата се регулира като цяло.

o Глухарче – спасител при затлъстял черен дроб от неправилно хранене: животински храни и мазнините им; консервирани храни: туршии, компоти и други домашно приготвени или по-лошият вариант от магазинната мрежа с многото Е – та; алкохол; кафе и др., с които черния ни дроб не успява да се справи през зимния сезон ( , когато го натоварваме най-упорито ).

Храненето ни е бедно на целулоза, фибри, витамини и минерали и всички нужни хранителни вещества за организма. Трупат се много токсини, от които се развиват бактерии ( болестотворни ), а бактериите също изхвърлят токсини от жизнените си функции. Така страда хранителната ни  система.

Използваме всякакви видове лекарства: против вируси, антибиотици, хормонални таблетки, срещу висок холестерол, синтатични витамини и т.н. и т.н.

- А, защо ни е всичкото това? Нека помогнем на изчистването на черния дроб и се хванем за глухарчето: да изхвърлим токсините и излишните течности! Да отслабнем и освежим тена си и така ще се чувстваме и изглеждаме добре.

Витамините В1, В2, С, D, провитамон А; солите на желязото,калция, калия, мангана, фосфора и др., както каротиноидите: лютеин, флавоксантин, тераксантин и лутеин; и т.н. са в надземната част на глухарчето. Корените съдържат гликозида тараксацин, растителни мазнини, каротиноиди, танини, захароза, белтъчни вещества и др. Благодарение на гликозида тараксацин и други горчиви вещества, ни се подобряват функциите на стомашно-чревната система. Глухарчето ни помага при заболявания на черен дроб, жлъчка, запек, колит, гастрит, при захарна болест, безсъние, артериосклероза и др.

o Спанак  – със зелени листа, окъпани от росата със съдържание на яблъчна, пикочна, лимонена, оксалова киселини; минерални соли на желязо, калий, мед, манган, фосфор, калций, сяра и хлор. Витамините В1, В2, С, К, РР.Тук са киселините: пантотенова, фолиева и много други съставки. Затластяване, сърдечни болести, анемия – да, помага спанака! Нека дадем сила със спанака на организма си и тази пролет!

Зелено е… Можем да консумиреме това зелено на салати, в различни ястия, супи. Да си правим сокове, отвари, запарки, настойки… Да се озеленим и отвътре и отвън и да се слеем с раждането на сезона – Пролетта! Зелено да е!

Статията подготви: Диетолог Екотерапевт – Теодосия Станева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>