Колко е важна е Каталуния за Испания?

Снимка: Архив Ройтерс

 0000246728-article3

Испания ще загуби много, ако каталунските сепаратисти успешно изпълнят плана си за отделяне, коментира Politico.

Каталуния формира само около 6% от територията на страната и 16% от населението ѝ, или 7,45 млн. души.

В същото време обаче тя допринася с една пета за икономическото производство, а това възлиза на 215,6 млрд. евро от общото. Регионът отговаря и за една четвърт от износа, като сумата достига 65,2 млрд. евро.

Забележителното е и, че над половината от новите инвестиции в стартъпи през 2016 г. се случват именно в Каталуния, а сумата достига 371 млн. евро.

Освен всичко друго от региона са и почти една трета от испанските медалисти от Олимпиадата в Рио, както и 6-ма от футболистите в националния отбор в Евро 2016 г.

Регионът привлича и множество туристи, като близо 18 млн. души са го посетили през 2016 г.

Поддръжниците на независимостта ще се съберат в понеделник в Барселона, за да отпразнуват Националния ден на Каталуния. Той се случва малко преди референдума на 1 октомври за независимост, свикан от местното правителство в противоречие с Мадрид и Конституционния съд. Правителството на испанския министър-председател Мариано Рахой обеща да направи всичко по силите си, за да спре вота да се случи.

Макар че повечето каталунци не смятат, че независимостта е перфектният вариант за бъдещето, нежеланието на Мадрид да проведе преговори все пак може да доведе до победа на сепаратистите на референдума.

Инвестор

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>