Кмет превъзпитава децата на емигрантите

Image_4073120_407“Кмете, само не ми приказвай, знам че сбърках…”. Това едва успял да каже от срам хулиган пред кмета на Неделино Стоян Беширов, след като се напил в местната дискотека и вилнял по масите.

Градоначалникът повикал в кабинета си десетокласника, за да му влее разум и да спре да се вихри, докато родителите му превиват гръб по испанските ниви с ягоди, а баба му се чуди градината с картофи ли да посее първо или с животните да се занимава, за да има с какво да храни тийнейджъра.

Беширов не иска да каже името на хлапака, защото градът е малък ио като се разчуе някоя издънка, срамът е голям. Затова и хулиганите ги знаят само той, полицията и Детската педагогическа стая.
“С тези гурбети станах и възпитател. Не мога да гледам

как се развалят децата

и да стоя настрана. Младите са на гурбет, защото няма работа тук, а старите каквото смогнат – правят. И цялото поколение, което расте, се крепи на бабите. Много от старците не са в час с предизвикателствата пред сегашното поколение и няма кой да ги възпитава адекватно, затова и много се провалят”, обяснява Беширов.

Вече е привикал шестима разпасани тийнейджъри да им чете конско в кобинета си. Издънилите се са две девойки и четирима младежи от 7, 8 и 10 клас. Респектът от беседата пред кметското бюро давал ефект и след това се кротвали. С тези, които съм говорил веднъж, не се е налагало втори път, смее се Беширов. Удря с юмрук по масата обаче като заговори за гурбетите.

Населението на общината е около 7000 души, но 1260 са в чужбина заради тежката безработица тук. “840 от тях са родители, които са оставили децата си на баби и дядовци. Само в Испания има 640 жени. Имаме цели семейства в Германия, Англия и по цяла Европа. Като ги няма родителите и веднага се усеща по поведението на децата. Веднъж като тръгне по кривия път, трудно се връща в правия, какво бъдеще на обществото създаваме така?”, гневи се Беширов.

Още като встъпил на поста се хванал за главата с местната дискотека. В малкото помещение всяка нощ ставали пиянски изстъпления с побои със счупени глави и ръце. “Един ден просто пратих общински служители и я затворих за 10 дни. После я пуснах, но обещах пак да го направя, ако се повторят изпълненията”, обяснява Беширов.

Той е назначил обществени възпитатели към общината и изисква те да посещават дискотеката, за да имат лично наблюдение над поведението на децата.
“Децата са най-верен показател за всичко и всичко си ми казват, те не могат да крият. Тъй, че съм наясно какво се случва – какво са яли, кой псувал, кой закъснял, че и от коя учителка са недоволни”, обяснява кметът.
За да има къде

да си изразходват енергията най-дивите

всяка седмица идва треньор по борба от Пловдив и при него се потят 18 момчета. От няколко дни Беширов е сформирал и група от ученици в помощ на кмета, за да решават заедно проблемите. В нея са 20 момичета и момчета, чиято основна цел е да помагат да се вкарват в пътя хулиганите.

Младежката група на кмета от СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” има за задача да изгради групи по подобие на тимуровските команди. Те ще се събират всеки месец при Беширов, за да сформират план за действие.

“Като порасна, искам да съм като нашия кмет, а след това да стана президент и ще направя така, че да се спазва редът и ще спра пияниците”, обявява гордо един от активистите – четвъртокласникът Красимир Ръжев. Хлапакът е категоричен, че имало “пиянки” от 8, 9 и 12 клас.

“Познавам такива, които бяха отличници, а после с тоя алкохол се развалиха”, обяснява момчето. Най го дразнят потрошени лампи, дръвчета или тротоарни плочки, както и редовните псувни и павкащите цигари компании. По-големите гонели по-малките от стадиона или от масите в стола, а на някои малки им взимали и от стотинките, ядосва се Красимир. Затова решил да помага на кмета”.

“Сега изпращаме абитуриент, а майка му плаче от Испания, че няма да го види на бала. Пратила му е 1000 евро и бере ягоди. Не е работа бабите сами да гледат децата. Моите внуци са кротки, но гурбетите развалиха много семейства и много деца станаха хулигани”, казва вдовицата Златка Димитрова.

Двамата й внука Златимир и Велизар са в 11-ти и 12-ти клас. Тя е с 200 лв. пенсия. Снахата Надка ходи на гурбет в Испания вече осма година. Златка кърши ръце как ще гледа внуците като станат студенти.

“Беднотия до шия! Ставам в 5 часа да оправя животните, след това децата. От нивите се прехранваме, тичам като коза”, оплаква се и Катя Бозвелиева. Нейната снаха също е в Испания да бере ягоди. Гледа внуче на осем години и друго на три. За голямото обаче трябват пари за лечение, защото има проблеми с говора и не може само да се оправя.

“Ако снахата не донесе пари от гурбета, няма откъде. С 5-6 хиляди лева се връща, та изкарваме зимата. Като тръгне направо ми се плаче, понеже знам какво ме чака. Баба да не си в тая държава. Всичко те боли и трябва да си войник”, реди и Ружка Мераджова. Тя гледа двете внучки от сина си, които са в четвърти и осми клас, както и старата си майка на 89 години.

Снаха й Елза от 9 години ходи всяко лято в Испания. За да има послушание, снаха й и разрешила, ако се налага, да прилага “шамарената фабрика” за внучките.

“Не са наши деца все пак, отговорността е двойна”, казват в един глас бабите. И нареждат политиците да вземат мерки да се спрат гурбетите, които провалят цели семейства и градове.

“Гурбетчилъкът е много голям в последните години, но се увиличи още, защото свършиха програмите за временна заетост. Всеки ден върволица има пред вратата ми да търсят работа. Трябва да се помисли за алтернативни програми за развитие на планинските райони, особено за Родопите”, настоява Беширов.

Майка заряза 8-годишна дъщеря

Русенка заряза 8-годишната си дъщеря и замина на гурбет в Гърция, съобщиха от Районния съд. С негово решение детето е отнето от майката и дадено за отглеждане в приемно семейство. Съседи алармирали полицията, че К. Ж. и още три деца са оставени на произвола. При проверката се оказало, че за тях трябва да се грижат родителите на майка им. Бабата и дядото обаче вдигат ръце, че не могат да се оправят и с най-малкото момиченце. Дъщеря им така и не се връща в Русе, за да каже какво да правят с децата й. /Източник: Труд.бг/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>