Клаус Реглинг: Испанските банки са добре преструктурирани

0000161856-article3Според директора на Европейския механизъм за стабилност Испания не е излязла преждевременно от спасителната програма за своите банки.

Директорът на Европейския механизъм за стабилност (European Stability Mechanism, или ESM) Клаус Реглинг изтъкна, че Испания не е излязла преждевременно от спасителната програма за нейните банки.

В интервю пред CNBC Реглинг, който ръководи фонда за спешна спасителна помощ на еврозоната, смята, че испанските банки сега са „добре преструктурирани“.

Миналата седмица финансовите министри на страните от еврозоната се споразумяха да пуснат Испания да излезе от програмата за финансова помощ на банките, предоставена през 2012 г.

Испания използва 41 млрд. евро от отпуснатите 100 млрд. евро за спасяването на някоифинансови институции, които бяха на ръба на фалита. Загубите на банките като Bankia, например, заплашиха финансите на правителството.

“Би било много изненадващо, ако в края на краищата след този контрол, през който испанските банки преминаха в контекста на програмата на ESM, да се получат изненади, които да не сме очаквали. Тези банки са добре преструктурирани”, сподели Реглинг.

Той заяви, че ESМ може да изиграе „ключови роли“ като част от новия банковия съюз.

„Можем да предложим макроикономически приспособителни програми и да ги финансираме“, каза той, като добави, че „те винаги са били важен компонент за банкирането“. Реглинг посочи за пример спасителната програма за Гърция, която включва компонент на стойност 50 млрд. евро за банково преструктуриране.  /Източник: Инвестор

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>