Кипър и Испания близо до спасителна помощ от Европа

 

Управляващата партия на Испания отново започна да се пропуква под натиска, сигнализирайки за пръв път, че страната може да се нуждае от спасителна финансова помощ от Европа, за да се подкрепи банковата й система, пише „Дейли телеграф”.

„Спасителната програма няма да бъде апокалипсис”, каза Хосе Мариа Бението, говорител за външните въпроси на испанския парламент. „Трябва да се примирим с това. Трябва да избегнем това или ще откачим от притеснения за емитирането на облигациите ни”, каза говорителят.

Бението прие, че това ще значи съкращения на заплатите и пенсиите, диктувани от Тройката – ЕС, ЕЦБ и МВФ. „Португалия живее с това сравнително пасивно, Ирландия също”, каза той.

Кипър също се приближи до спасителна помощ, след като президентът Деметрис Христофяс заяви, че страната му е била погълната от голяма експозиция към Гърция. „Аз не искам да го изключвам напълно”, каза той по този повод.

Русия ефективно подкрепя Кипър през последните две години, но нарастващият брой на банкрутите в Гърция се оказва непреодолим.

Директорът на Централната банка на страната Паникос Демитриадес заяви пред в. „Файненшъл таймс”, че до края на юни Кипър трябва да намери най-малко 1,8 млрд. евро за рекапитализиране на втората по големина в страната Кипърска популярна банка.

При това положение все по-вероятно става правителството да се обърне към ЕС за помощ. /actualno.com

Редактор: Яна Баярова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>