Каталуня (Cataluña)

Каталония (също Каталуня или Каталуния; испански Cataluña, каталонски Catalunya, окситански Catalonha) е една от 17-те автономни области в Испания (Comunitat Autònoma de Catalunya, Comunidad Autónoma de Cataluña или Comunautat Autonoma de Catalonha). Територията ѝ съответства в голямата си част на територията, заемана от някогашното графство Каталония. Официалните езици са три: кастилски (испански), каталонски и арански. Цялото население знае кастилски испански, а голяма част могат да говорят и на каталонски.

Автономната област Каталония заема площ от 32 114 km² и има население 7 354 441 (2008) души. От тях около 12,2% са имигранти от други страни.[1] Граничи с регионите Арагон и Валенсия, както и с Франция и Андора не север. Каталония се състои от четири провинции Барселона, Херона, Лерида и Тарагона.

География

Въпреки малката си територия, географските характеристики на Каталония на изключително разнообразни, вариращи от високите над 3,000 метра Пиренеи на север до дългото 580 км средиземноморско крайбрежие.

Релеф

Релефът на Каталония се състои от три основни морфоструктурни единици – Пиренеите на север, които отделят Пиренейския полуостров от останалата част на Европа, Средиземноморската каталанска система или Каталански крайбрежни планини – група отделни планини и възвишения, които следват крайбрежието и Централната депресия по средата, която до голяма степен съвпада със източната част на долината на река Ебро.

Каталонските Пиренеи обхващат половината испанска част на веригата или повече от 200 км. Те се поделят на основна верига и Предпиринеи. Последните представляват паралелна система от планини на юг от основната верига, които са с по-малка височина и различен геоложки произход. Западната част от Пиренеите е с по-голяма средна надморска височина от източните дялове. Най-високата точка на областта е Пика д’Естатс с 3,143 м. Следват Пиг Педрос и Пигмал – съответно 2,914 и 2,910 м, всичките разположени на границата с Франция. От планините в Предпиринеите най-високи са Сиера дел Кади с 2,648 м и Педрафорка с 2,497 м.

Средиземноморската каталанска система се състои от све основни паралелни части с ориентация североизток-югоизток. Те са Крайбрежната планинска верига покрай морето и Предкрайбрежната планинска верига към вътрешността. Крайбрежната верига е по-малка по площ и е значително по-ниска (Сиера дел Монтенегре – 773 м), докато Предкрайбрежната верига е по-обширна и по-висока (Туро де л’Оме – 1,706 м). Системата включва и редица депресии, по-важни от които са Крайбрежната и Предкрайбрежната депресия. Първата се намира на брега на Средиземно море, а втората разделя двете основни вериги. На североизток, системата се свързва с Пиренеите и Предпиринеите като в комарката Ла Гаротса се образува зона с изгаснали вулкани.

Централната каталанска депресия се намира между Предпиринеите и Предкрайбрежната планинска система. На тази територия са разположени комарките в южната част на провинция Лерида и централната част на провинция Барселона. Надморската височина варира от 200 до 600 метра от запад на изток. Това е плодородна селскостопанска зона с множество канали и висока производителност.

Климат

Климатът на автономния регион също е разнообразен. За крайбрежните гъсто население райони на провинциите Барселона, Херона и Тарагона е характерен типичен средиземноморски климат. Вътрешността, включваща Лерида и централните части на Барселона се характеризира с континентален средиземноморски климат. Климатът е Пиренеите е планински и алпийски по най-високите дялове.

В средиземноморската зона лятото е сухо, топло с влажни бризове и максимална температура около 30 °C. Лятото е най-дъждовният сезон в пиренейските долини, характеризиращо се с чести бури. Зимата варира от хладна до студена в зависимост от региона. В Пиренеите често вали сняг, както и във вътрешността, а понякога снежна покривка се образува дори по крайбрежието. В средиземноморската зона най-много валежи падат през пролетта и есента.

Вътрешността на Каталония е по-гореща и суха през лятото. Температурите достигат 35 °C дори 40 °C. Нощта е по-хладна в сравнение с крайбрежието с температура между 14 °C и 16 °C. Мъглите са сравнително често явление в равнините и долините.

Стопанство

Областта е първа по общ БВП и трета по БВП на човек от населението в Испания след Мадрид и Навара и е един от най-високоиндустриализираните райони в страната и Европа.

Селското стопанство е силно механизирано и високоефективно. Отглеждат се пшеница, ориз (делтата на река Ебро), плодове, зеленчуци, корков дъб. Каталония е най-големият производител на шампанско в света след Франция. Става въпрос за газираното вино Cava, което се пие предимно около коледните празници. Животновъдството е също добре развито – едър рогат добитък и овце се отглеждат най-вече в Пиренеите на север, а свине в равнинните и хълмисти райони на юг.

В Каталония са разположени два АЕЦ-ца, Ансо (2,060 MW) и Ванделос (1,570 MW), и двете в провинция Тарагона. Има три ТЕЦ с мощност над 1,000 MW и няколко по-малки, както и десетки важни ВЕЦ, разположени по пълноводните реки, които извират от Пиренеите, като Сегре, Ногера Рибагорсана и Ногера Палареса, както и по река Ебро. Машиностроенето е добре развито. Произвеждат се автомобили (СЕАТ в Марторел, Нисан в Барселона), мотоциклети, компютри, техника, електроника, кораби. Съществуват стотици заводи, които призвеждат различни компоненти за автомобилостроителната промишленост. Химическата промишленост е с най-голям обем в Испания, а областта е и европейски център на химическа промишленост с най-важни заводи, разположени в Тарагона, Барселона, Реус, Оспиталет, Сабадел, Тераса, Херона и други. В Тарагона се намира един от най-големите нефтопреработвателни комбинати в Испания. Каталония е и най-голямият производител на текстил в страната с центрове Барселона и околните градове, Херона, Олот, Вик, Лерида. Хранително-вкусовата промишленост е повсеместно развита.

Транспортът е отлично развит – над 1,200 км автомагистрали, голяма гъстота на железопътните линии, три международни летища. Пристанището на Барселона е най-голямото на Средиземно море.

Култура

Каталоня притежава изключително богато културно наследство. Най-изтъкнати представители са Pau Casals (музикант от световна класа), Gaudi (архитект с възхитително въображение).

Салвадор Дали е живял в град Фигерас в Северна Каталония. Пабло Пикасо прекарва детските си години в достолепна къща в стария град на Барселона, днес музей.

Хуан Миро е също каталонец и на главната улица в Барселона La Rambla, до Японската къща, е подредил в свой стил разноцветни павета по алеята за разходки. Днес повечето туристи прегазват творението му без да забележат.

Регионализъм

Областта разполага с местен парламент, намиращ се до зоопарка в Барселона, състоящ се от 135 депутата избирани на всеки 4 години.

От началото на януари 2006 новосформираната полицейска сила Mossos de Squadra пое работата по вътрешния ред в град Барселона от националната полиция Policia Nacional (ръководена от Мадрид). Извън града действат освен националната полиция също и локална полиция Policia Local.

Типично за новосформираната каталанска полиция е изключителното ползване само на каталански език, млади кадри и особен символизъм с който е натоварена, предвид, че е независима от централната власт в Мадрид. Борбата за независимост от Кастилия се води от векове с променлив успех. Освен гореспоменатите сили за вътрешен ред, в цяла Испания действат и Guardia Civil – формирование получило негативен имидж при управлението на Франко. Днес занимаващо се с особени тежки престъпления, организирани престъпни групи, терористични организации и трафик на хора и наркотици.

Градове

С население над 1 000 000 души:

 • Барселона

С население от 100 000 до 1 000 000 души:

 • Тарагона
 • Оспиталет
 • Бадалона
 • Тераса
 • Сабадел
 • Матаро
 • Реус
 • Лерида

С население до 100 000 души:

 • Херона
 • Рипол
 • Вик
 • Олот
 • Фигерас

Каталунското знаме предствлява четири червени линии на жълт фон. От историческа гледна точка символиката е свързана с Реконкистата – борбата на Испания срещу ислямското владичество, която е продължила около 700 години.

В тази борба се откроява като легендарна личност Сан Хорхе (San Jorge – Свети Георги). Легендата гласи, че в края на победоносната битка, Сан Хорхе избърсал окървавената си ръка върху златния си щит, при което върху щита останали четири червени, кървави следи от пръстите му. От там и произтича легендата за символиката на каталунското знаме: четири червени линии върху жълт фон.

Кухня

Като типично ястие може да се изтъкне calcots (калсотс), което представлява печене на открит огън на цял праз лук. Обгорялата му външна част се “събува”, като чорап, откъдето идва и името на ястието (от кат. calcot – чорап). Ястието се завършва от приготвянето на специални сосове, в които се потапя задушения в себе си лук. Калсотс не е самото ястие, а цялостното преживяване по приготвянето му с приятели сред природа. И разбира се добро вино.

Друг разпространен деликатес е охлюва (caracol). Консумира се в различни блюда: супи, печен с подправки и др. Символ на град Лерида (Ллейда) е именно охлюва. /Уикипедия

 

 

 

 

Столица Барселона
Площ
– Общо
– % от Испания
6-то място
32 114 km²
6,3%
Население
– Общо (2008)
– % от Испания
– Гъстота
2-ро място
7 354 441 души
15,96%
223,9 души/km²
Автономен статут 9 август 2006
Парламентарно представяне
– Места в Конгреса
– Места в Сената
46
7
Президент
Провинции Барселона
Херона
Лерида
Тарагона

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>