Каталуня ще проведе референдум за независимост през 2014 г.

images

Две от най-големите каталунски партии “Сближаване и съюз” и “Републиканска левица” се споразумяха във вторник да поискат провеждане на референдум за независимост на региона през 2014 г., което според Мадрид противоречи на испанската конституция, съобщи “Ройтерс”.

Продължаващата рецесия и рекордно високата безработица засилиха желанието за отделяне на автономната област, която е една от най-богатите в страната.

Дясноцентристката партия “Сближаване и съюз” загуби 12 места на местните избори миналия месец, което принуди лидера й Артур Мас да търси политически съюзници, за да управлява.

“Има пълно съгласие за референдума. Ще има референдум през 2014 г., освен ако двете партии не се съгласят да го отложат”, каза лидерът на “Радикална левица” Ориол Хункерас.

Партиите заявиха, че ще се опитат да убедят Мадрид да разреши референдума, но намекнаха, че ще го свикат независимо от отговора на централните испански власти. Близо две трети от местата в местния парламент са на партии, които подкрепят провеждането на референдум.

Според източник, запознат с разговорите, споразумението ще даде стабилност на каталунското правителство и има две цели – приемане на бюджета и одобряване на референдума. “Републиканска левица” увеличи местата си в регионалния парламент до 21 от предишните 10.

/dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>