Каталуня ще избере местен парламент в края на септември

zx450y250_2426748

source-reuters

Испанският региона Каталуня ще проведе избори за местен парламент на 27 септември, като много от големите партии разглеждат вота като проба преди провеждането на референдум за независимост на областта, пише “Ройтерс”.

Датата беше обявена на пресконференция от ръководителя на местното правителство Артур Мас, като тя е няколко месеца преди парламентарните избори в Испания, което подчертава различията между Каталуня и останалата част от страната.

Испанският премиер Мариано Рахой опитва да се бори със сепаратистките тенденции в региона, който отговаря за приблизително 1/5 от производството на страната.

Двете големи партии, които се обявяват за независимост на Каталуня “Мас Конвергесиа” и “Ескера Републикана де Каталуня”, няма да излязат с обща листа. “Ще излезем с различни листи, но целта ни е една и съща”, съобщи “Мас Конвергенсиа”.

Изборите в Каталуня трябваше да се проведат не по-късно от 2016 г. На 9 ноември 2014 г. областта проведе символичен вот за напускане на Испания, след което Артур Мас предложи да се проведат ранни избори.

Проведено през декември изследване сочи, че мнозинството от каталунците предпочитат областта да остане част от Испания, но преднината им е незначителна.

Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>