Каталуня се оплака на Брюксел от “несправедливото отношение” на Мадрид

índice

Испанската автономна област Каталуня се оплака на Брюксел, че централното правителство на Испания се е отнесло несправедливо към нея при определянето на целите за намаляване на дефицита, предаде “Ройтерс”.

На 25 януари в писмо до еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен каталунският министър на икономиката Андреу Мас-Колел е казал, че Мадрид не е спазил европейските препоръки усилията за съкращения да бъдат разпределени според тежестта на разходите.

“За съжаление това не са принципите, които испанското правителство следва при определянето на регионалните цели”, се посочва в писмото, видяно от “Ройтерс”.

Брюксел вероятно няма да предприеме действия във връзка с твърденията, защото националните правителства са тези, които се занимават с разпределението на разходите в отделните държави.

Директното обръщане към Брюксел обаче вероятно ще подразни Мадрид в момент, когато отношенията с Каталуня са обтегнати заради настойчивите искания на регионалния лидер Артур Мас да проведе референдум за независимост до 2014 г. Според премиера Мариано Рахой подобен вот би бил в нарушение на конституцията.

Говорител на испанското министерство на икономиката каза, че министерството няма коментар за писмото. Говорителят на Рен също не коментира. Каталуня твърди, че нейната цел за дефицит от 1.5% от БВП е твърде висока предвид, че регионът поиска от Мадрид 5.4 милиарда евро през 2012 г. и 9.1 милиарда евро тази година.

Каталуня, която допринася за една пета от испанската икономика, намали публичните разходи с около 16% за две години. “Това е доста, защото ние отговаряме за здравеопазването, образованието на всички нива, социалните помощи, полицията и правосъдието”, се казва в писмото на Мас-Колел.

Той припомня резолюция на Европейския парламент от януари, според която усилията за фискална консолидация трябва да бъдат разпределяни сред администрациите в зависимост от услугите, които те осигуряват.

В писмото се посочва, че Каталуня подкрепя възможността Брюксел да даде на Испания повече време, за да намали дефицита си, но се отбелязва, че страната трябва да сподели ползите от това с регионите. Каталуня не успя да постигне целите си за дефицита през 2011 г. и може би не е успяла и за 2012 г. /dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>