Каталуня призна, че молбата за помощ от Мадрид значи загуба на самоуправление

Говорителят на Каталуня Франсеск Омс призна в сряда, че искането на помощ от централното испанско правителство означава загуба на самоуправление за региона, което трябва да послужи за колективен урок, предаде “Ел Мундо”.

Вчера Каталуня, която е сред най-задлъжнелите автономни области, заяви, че ще поиска 5 милиарда евро от новия фонд за ликвидност, но подчерта, че няма да приеме политически условия.

Централното правителство в Мадрид това лято създаде фонд в размер от 18 милиарда евро, с който да подпомага автономните региони. В замяна на оказваната помощ обаче местните правителства ще трябва да отговорят на тежки изисквания за свиване на бюджетните си дефицити.

Омс подчерта, че прекомерното харчене е това, което води до загуба на самоуправление, защото оставя в ръцете на държавата или на банките възможността да поставят условия. Той посочи, че Каталуня е платежоспособна и че проблемът е в сегашния модел на финансиране.

Омс със съжаление отбеляза, че не може да каже със сигурност дали ще има още икономии през следващите месеци, но изрази увереност, че каталунската администрация ще стигне до края на годината с колективни усилия и жертви.

Много трудно можем да обслужваме дълговете си и месечните трудности на каталунското правителство ще продължат да съществуват, допълни говорителят.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>