Каталуня прекратява кампанията за референдум за независимост

zx450y250_2390519Правителството на испанската автономна област Каталуня заяви днес, че ще вземе под внимание решението на испанския Върховен съд и ще прекъсване кампанията за независимост. Каталунските власти обаче ще продължат с усилията за организиране на такъв вот, предаде БТА.

Говорителят на регионалното правителство Франсеск Хомс съобщи, че Каталуня ще представи аргументи в защита на референдума на 9 ноември и ще се бори за отмяна на решението на Конституционния съд, който вчера спря временно организирането на вота.

“Намираме се в контекст, в който нищо не е приключено. Има процедура, която не може да се прескочи. Волята ни обаче е да продължим и ще направим необходимото да изпълним ангажиментите си съгласно закона”, каза Хомс. ”Не можем да дадем сигнал за отбой. Няма анулиран закон, или постановление”, добави той.

Конституционният съд прие вчера да проучи жалба на испанското правителство срещу законността на организирането на референдум и постановлението, подписано в събота от каталунския лидер Артур Мас за свикване на допитването на 9 ноември. Решението автоматично преустанови вота и кампанията за него до произнасянето на съда, което трябва да стане в рамките на пет месеца.

Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>