Каталуня подкрепи независимостта на неформален вот

imagesС възгласи “независимост, независимост” поддръжниците на отделянето на Каталуня от Испания празнуват символичния си вот.

Организаторите на гласуването твърдят, че 80% от населението на областта искат да се проведе “истински” референдум по въпроса, а повече от половината подкрепят пълната независимост на областта. Около половината от петте милиона избиратели в региона гласуваха в неделя.

“Много емоционален ден беше. Това е само първата стъпка към постигане на независимост на Каталуния”, коментира жителят на Барселона Марк Диас.

Според онези, които призовават към отделяне, Каталуня, която е приблизително една пета от цялата икономика на Испания, е дърпана назад от останалата част от страната. Областта има и свой отделен език и култура.

Представителите на испанското правителство, които се противопоставят на вота казват, че той не е легитимен, тъй като е организиран от организации, които подкрепят независимостта на региона.

Президентът на Каталуня Артур Мас обаче е на мнение, че е крайно време правителството да обърне внимание на желанията на региона. “В близкото бъдеще ще трябва да използваме този инструменти, изборите, за да можем да проведем референдум и да знаем каква част от жителите подкрепят независимостта на Каталуня”, заяви Мас.

Поддръжниците на независимостта се надяват, че резултатите от гласуването ще убедят централното правителство да им даде повече правомощия върху данъчната политика и вътрешните работи на областта, както и в бъдеще да проведат референдум за пълна независимост.

Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>