Каталуня още не е готова да обяви независимост, заяви новият ѝ премиер

zx450y250_2686712source-reutersКаталунското правителство няма да обяви едностранно независимост от Испания, заяви новият лидер на автономната област Карлес Пучдемон заяви в телевизионно интервю, цитирано от БТА и “Ройтерс”.

Сепаратистите в Каталуния преди говореха за 18-месечна времева рамка и едностранно обявяване на независимост, но новият премиер призна, че това е нереалистично.

“Достатъчно силни ли сме да обявим независимост на Каталуния при този парламент? Все още не”, каза лидерът на автономното каталунско правителство в първото си интервю, откакто зае поста.

Той добави, че резултатите от каталунските регионални избори от септември му дават мандат да продължи кампанията за независимост. Но сегашната ситуация е преходен период на “поставтономия и преднезависимост”, каза Пучдемон.

Той пое премиерския пост благодарение на гласовете на сепаратистката коалиция “Заедно за “Да”, която контролира 62 от местата в парламента, и обединението “Кандидатура за народно единство”, което разполага с 10 мандата.

“Трябва да подновим процеса за създаване на независима държава в Каталуня, за да бъдат суверенни решенията на каталунския парламент”, каза той, преди да бъде избран. Пучдемон демонстративно не се закле във вярност на краля и на испанската конституция по време на официалната церемония по встъпване в длъжност. / Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>