Каталуня е решена на референдум за независимост, Рахой го определи като незаконен

zx450y250_2353481Президентът на Каталуня Артур Мас заяви след среща в Мадрид с испанския премиер Мариано Рахой, че е решен да организира референдум за самоопределянето на тази испанска област на 9 ноември, съобщиха световните агенции. На срещата Рахой пък е потвърдил позицията на централната власт в Мадрид, че подобна мярка би била незаконна.

“Посланието ми беше същото като преди една година – решени сме да продължим. Искаме да го направим в рамките на закона и по възможност със съгласието на държавата”, заяви Мас.

“Искаме да го направим в законова рамка, по британски”, добави той, имайки предвид даденото от британското правителство съгласие за планирания за 18 септември референдум в Шотландия.

“Позицията на държавата обаче е, че няма никакво алтернативно предложение и тя заявява, че това е незаконно”, каза президентът на Каталуня.

Въпреки това противопоставяне между испанското правителство и властите на силната икономически североизточна област, Мас заяви, че срещата е преминала в “обстановка на открит диалог”.

Артур Мас обяви в края на 2013 г. намерението си да организира на 9 ноември референдум за самоопределяне на Каталуня. Мадрид заяви, че това е в нарушение на конституцията от 1978 г.

Икономическата криза, която наложи на богатата област тежки социални жертви, допринесе за усилване на нагласите към независимост. Според най-новото проучване на общественото мнение, извършено от каталунски институт, подкрепящите независимостта каталунци се са увеличили от 20% през 2010 г. на 45.2% в момента. /Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>