Каталуня все пак ще гласуват за независимост чрез “гражданско участие”

zx450y250_2382962Председателят на каталунското регионално правителство Артур Мас потвърди на 14 октомври, че няма да може да се организира референдума за самоопределение на 9 ноември, както бе предвидено, но добави, че възнамерява да замени това допитване с процес на гражданско участие, в който пак ще има урни и бюлетини, пише испанският вестник “Паис”, цитиран от БТА.

Допитването, което предлага Мас, ще бъде съгласно членовете от каталунския Закон за допитванията, които не бяха отменени от Конституционния съд и други действащи закони, които премиерът отказа да уточни, когато бе попитан от журналисти. “Пред противник като този (държавата), няма да даваме повече жокери”, заяви Мас, цитиран от “Паис”.

Основите, на които Мас иска да положи заместителя на деветоноемврийския референдум, оставят усещане за противоречия, неясноти и неточности, които каталунският лидер не пожела да изясни вчера, “за да не даде жокери на противника”, пише испанският в. “Мундо”, цитиран от БТА. Докато чакаме да разберем напълно какво ще представлява, план “Б” на правителството се въвежда без официални законови основания и без да бъде свикан официално, продължава изданието.

В опит да избегне нови обжалвания, този път Мас няма да подпише официален указ за свикване на референдум, какъвто тържествено издаде на 27 септември. Право да гласуват ще имат лицата над 16 години, каталунците в чужбина и чужденци с постоянно местожителство в Каталуния. Сега обаче се отваря вратичка за участие и на каталунците, живеещи в други части на Испания – нещо, което не бе предвидено в първоначалната концепция за референдума на 9 ноември. Те обаче ще трябва да дойдат до Каталуния да упражнят правото си на вот, отбелязва “Мундо”.

Още една разлика с предишната версия, в която имаше официални избирателни списъци – сега който иска да гласува на 9 ноември, трябва да се яви с личната си карта в самия ден в изборната секция. По този начин ще се избегнат жалби от граждани, притеснени от евентуално неправомерно използване на личните им данни. Мас иска да организира допитване във всички каталунски общини. Там, където кметовете не съдействат, регионалното правителство ще го направи, като за целта ще разчита на повече от 20 000 доброволци, посочва “Паис”, цитиран от БТА.

В друга статия “Мундо” цитира правителствени източници, според които дори да бъде намерена правна рамка, за която Мас да се захване, крайната цел, за която претендира това допитване, е незаконна, тъй като никой няма право да се допитва до гражданите за единството на държавата.

Противоконституционно ще бъде и ако се зададат същите два въпроса, които включваше първоначалният указ за свикване на референдум, спрян от Конституционния съд, предупреждават правителствените източници, които подчертават, че целият процес ще бъде законова измама.

Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>