Каталунци направиха 400-километрова жива верига с искане за независимост

Manifestacion-independencia-Cataluna_TINIMA20120911_0406_5Стотици хиляди каталунци се хванаха за ръце и образуваха жива верига с дължина 400 километра около региона, настоявайки испанското правителство да им позволи да гласуват за независимост и да създадат своя собствена страна, предаде “Ройтерс”.

Демонстрантите вдигнаха хванатите си ръце в градове и покрай селски пътища, скачаха и скандираха, след като веригата беше завършена.

“Искаме референдум, за да видим дали има подкрепа за независимост. Проблемът е, че Испания няма да ни послуша. Единствената ни надежда… е, че Европа и останалата част от света ще окажат натиск върху испанското правителство”, каза 39-годишната Естер Сарамона.

Сарамона, съпругът й и техните деца се включиха във веригата в сърцето на Барселона, столицата на Каталуня. Както много други каталунци, те смятат, че отношението към региона им е несправедливо по отношение на данъците и културните въпроси като каталунския език, въпреки че се ползват със значителната степен на самоуправление.

Дълбоката рецесия и съкращенията на разходите в Каталуня, богат индустриален регион, който допринася за една пета от испанската икономика, разпалиха недоволството към централното правителство в Мадрид. Според социологическите проучвания желанието за независимост постоянно нараства, като някои регистрират подкрепа от около 50%.

От Пиринеите до Валенсия

Демонстрацията, която се проведе на националния ден на Каталуня, имаше за цел да привлече международното внимание към движението за независимост.

Испанският премиер Мариано Рахой и каталунският лидер Артур Мас се срещнаха тайно през август и дадоха знак, че ще продължат преговорите, за да сложат край на продължилия една година застой по въпроса за референдум за независимост и по-големите данъчни правомощия за региона. Според Рахой допитване за независимостта на Каталуня ще бъде противоконституционно.

“Ако не получим референдум, хората просто ще се разочароват още повече”, каза Бернат Каберо, скулптор, който живее във Франция и пътува до Каталуня за демонстрацията. Според организаторите над половин милион души са се включили и са изпълнили целта да направят непрекъсната верига от Пиринеите на север до границата с Валенсия на юг.

След като веригата беше завършена, мирните демонстранти бързо се разотидоха по домовете си. Проблем имаше само с 20 крайнодесни протестиращи, които скандираха в подкрепа на испанското единство и използваха вещество, подобно на сълзотворен газ.

Живата верига беше вдъхновена от подобно събитие през 1989 г., което помогна на Естония, Латвия и Литва да получат независимост от Съветския съюз.

Рисковани планове

Мас заплаши да проведе предсрочни избори и да ги използва като референдум за независимост, ако Рахой прибегне до съда, за да блокира допитването. Това обаче е рисковано, защото политическият му съюз започна да отслабва.

Мас е в деликатна ситуация и защото дупката в бюджета на Каталуня е толкова голяма, че централното правителство трябваше да спасява региона миналата година. “Водим разговори с испанското правителство, но имам много съмнения дали ще бъдат плодотворени”, каза той пред журналисти в сряда сутринта. Източник: Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>