Каталунски националисти подкрепиха Гибралтар в спора с Испания

images“Републиканска левица на Каталуня” – една от основните партии, настояващи за независимост на северния испански регион, изостри напрежението между Великобритания и Испания за Гибралтар, като изрази съчувствие към “подложените на тормоз” жители на британската територия, предаде “Ройтерс”.

Партията, която е по-малкият партньор в каталунското регионално правителство, писа до до главния министър на Гибралтар Фабиан Пикардо, изразявайки съжаление за “неуместното” поведение на централното испанско правителство.

Напрежението около оспорваната територия се засили този месец, след като Испания се оплака, че Гибралтар строи изкуствен риф и съоръжението ще пречи на испанските рибарски лодки.

Мадрид наложи по-строги проверки на границата с Гибралтар, с което предизвика огромни забавяния за хиляди туристи и местни хора. Испания също така намекна, че може да наложи нова гранична такса и да забрани на самолетите да използват въздушното й пространство, за да стигнат до Гибралтар.

Каталунската подкрепа за позицията на Гибралтар едва ли ще повлияе върху изхода от преговорите между Великобритания и Испания, но писмото е напомняне за политическите спорове, с които се сблъсква испанското правителство, и за опасността твърдата му позиция за Гибралтар да даде нежелан резултат у дома.

“Най-искрено съжаляваме за неуместните сплашвания и тормоз, прилагани от  испанското правителство върху гражданите, които вие демократично представлявате… за да отклони вниманието от собствените си вътрешни политически и финансови скандали”, пише лидерът на партията в испанския парламент.

Той сравни ситуацията с тази на Каталуня, където много партии искат референдум за бъдещето на региона. “Убедени сме, че единственото решение на въпроса с Гибралтар, както и на този с Каталуня, е пътят на диалога, референдума и принципа на самоопределението. Вашата свобода е наша свобода”, продължава писмото. Писмото е на английски и каталунски и е с дата 12 август, но беше обявено пред медиите във вторник.

Премиерът Мариано Рахой и неговата дясноцентристка Народна партия са обвинявани и от някои опозиционни партии, че използват спора в Гибралтар, за да отвлекат вниманието на испанците от икономическите проблеми и корупционния скандал в управляващата партия. /Дневник.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>