Каталунски лидери подадоха иск срещу задържането им в ООН

zx860y484_3122567Тримата каталунски политици с мярка превантивен затвор са завели иск към Организацията на обединените нации срещу решението на испанския съд да бъдат задържани. Това обяви адвокатът им Бен Емерсън, цитиран от “Ройтерс” и “Ел конфиденсиал”.

Искът на бившия вицепремиер Ориол Жункерас и двамата активисти Жорди Санчес и Жорди Кушарт (свързвани от Мадрид с организацията на кампанията за независимост на Каталуня) е подаден до Работната група на ООН за произволни задържания. Заедно със бившия премиер Карлес Пучдемон и министрите от кабинета му те са разследвани за бунт и подстрекателство към размирици, но една част от екипа на Пучдемон (заедно със самия него) отиде в Брюксел, а други бяха освободени от затвора в Естремера, недалеч от Мадрид.

“Задържането им от Испания е обида за човешките права, замислена така, че да им попречи да изпълняват ролята си като политически представители на каталунския народ”, каза адвокатът Бен Емерсън преди пресконференция в Лондон. Агенцията, до която е подаден искът, публикува необвързващи препоръки, ако сметне, че правителствата извършват нарушения в процеса и практиките на задържане на заподозрени или обвиняеми.

От групата не се иска да разгледа въпроса за независимостта на Каталуня, а само въпроса дали задържането на тримата е инструмент на “политическа репресия”.

“Бяха задържани, след като каталунците гласуваха с внушително мнозинство за независимост на референдума”, казва още адвокатът. Подкрепилите отделянето от Испания на 1 октомври бяха над 90%, но при активност около 43 на сто формираха малко над една трета от електората.

 ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>