Каталунският премиер призова лидерите на ЕС да подкрепят референдума за независимост

zx450y250_1950661Лидерът на каталунското правителство Артур Мас призова премиерите на страните от Европейския съюз за подкрепа докато регионът се надява да гласува за независимост през ноември тази година, планове, които предизвикват остри спорове с централното испанско правителство, съобщи “Ройтерс”.

В писма от месец декември, които бяха огласени в четвъртък, Артур Мас призова европейските сили да насърчат референдума, който дясноцентристкото правителство на Мариано Рахой заяви, че противоречи на конституцията и няма да позволи.

Спорът с Каталуня вероятно ще доминира в политическия дневен ред тази година в Испания, която бавно се измъква от рецесията и се насочва към избори през 2015 г.

“Обратно на някои твърдения, има правни и конституционни опции, които позволяват тази референдум да се проведе в Каталуня”, написа Мас в писмо от 20 декември до германския канцлер Ангела Меркел, което бе публикувано на официалния му сайт и е едно от 27-те изпратени до европейски лидери.

“Уверен съм, че мога да разчитам на вас, за да окуража мирния, демократичен, прозрачен и европейски процес, с който аз и голямо мнозинство от каталунците сме напълно ангажирани”, написа Мас. Шотландия ще гласува за независимост тази година, макар че Мас не спомена за британския паралел в писмото си.

Освен да притесни централното испанско правителство, международната кампания има и тактическа цел.

Тъй като няма никакви знаци, че Рахой и Мас ще постигнат политическа договорка, се очаква премиерът да използва националния парламент и върховния съд, за да блокира всеки опит за провеждане на референдум.

При такъв сценарий Мас може да свика предсрочни избори в региона, които според социологически проучвания най-вероятно ще бъдат спечелени от по-радикалната партия, подкрепяща независимостта Каталунска републиканска левица (ERC), чиито лидери заявиха, че ако се наложи, ще се отнесат спора за референдума пред международен съд.

Отделно от писмата до лидерите на ЕС, регионалното правителство е изпратило и 45 меморандума до други държави през декември, изброявайки положителните страни на водената от износа икономика в сърцето на ЕС, на който Каталуня иска да остане член.

Социологическите проучвания показват смесена подкрепа за каталунската независимост в региона, като според една скорошна анкета едва 35% биха гласували за пълно отделяне от Испания, докато според други подкрепата е близо 50%. Проучванията обаче показват, че като цяло каталунците искат да имат правото да решат и смятат, че Рахой трябва да им позволи да гласуват. /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>