Каталунският парламент разкритикува авторитаризма на Мадрид

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000256767-article3Каталунският парламент прие резолюция, в която осъжда авторитаризма на испанската държава и защитава легитимността на избрания регионален лидер Карлес Пучдемон, когото Мадрид свали от власт, предаде Франс прес.

Тази първа резолюция на каталунския парламент, съставен след изборите от 21 декември, подчертава, че парламентарното мнозинство “се отнася благосклонно към конституиране на Каталуния като независима държава” и защитава Пучдемон като “легитимен кандидат на парламента за премиер на регионалното правителство”.

Текстът все пак избягва да предизвиква твърде открито федералните власти и не ратифицира гласуваната на 27 октомври 2017 г. декларация за независимост, за което настояваше най-радикалната от сепаратистките партии – “Кандидатура за народно единство”.

В него само се изразява желание държавата и Конституционният съд да престанат да се месят, за да попречат на демократичната воля на каталунците, които искат да възложат управлението на Карлес Пучдемон. Резолюцията обаче не настоява изрично за това.

В пост в Twitter испанският премиер Мариано Рахой написа, че “радикализмът на някои хора в Каталуния” вреди на икономиката и благополучието на семействата в областта.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Виктория Тошкова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>