Каталунският парламент предизвика Мадрид с опит да договори референдум за независимост

zx450y250_2221261Местните депутати в испанската автономна област Каталуня гласуваха в подкрепа на опитите за референдум за независимост от Испания, на който централното правителство в Мадрид категорично се противопоставя, предаде “Ройтерс”.

Каталунският парламент в Барселона гласува с 87 гласа “за”, 43 “против” и трима въздържали се да изпрати петиция до националния парламент, с която да поиска правомощия за провеждане на референдум за бъдещето на региона.

Движението за независимост в Каталуня, която има свой собствен език и представлява една пета от националната икономика на Испания, е директно предизвикателство за премиера Мариано Рахой. Той обеща да блокира всеки опит за референдум с аргумента, че противоречи на конституцията.

В писма от месец декември, които бяха огласени в началото на годината, лидерът на каталунското правителство Артур Мас призова премиерите на страните от Европейския съюз за подкрепа, докато регионът се надява да гласува за независимост през ноември тази година.

Спорът с Каталуня вероятно ще доминира в политическия дневен ред тази година в Испания, която бавно се измъква от рецесията и се насочва към избори през 2015 г.

Според проучванията близо половината каталунци искат независимост, но 80% настояват за право да могат да гласуват по въпроса.

Лидерите, подкрепящи независимостта на Каталуня, смятат, че Рахой трябва да последва примера на британския премиер Дейвид Камерън, който е против шотландската независимост, но позволи на шотландците да решат въпроса на референдум по-късно тази година.

Пред каталунския парламент се събраха привърженици и противници на независимостта. “Рахой тотално се противопоставя на промяната. Не мисля, че той дори си дава сметка какво се случва. Той си мисли, че това е само една малка искра, която ще угасне, ако си зарови главата в пясъка”, каза протестиращата пенсионерка Исабел Гереро.

Вотът от четвъртък ще предизвика поредица от събития, който вероятно ще доведат до парализа. Първо, националният парламент в Мадрид почти със сигурност ще отхвърли каталунката петиция. След това Мас ще определи дата без разрешение от Мадрид, която Конституционният съд ще блокира. Той заяви, че след като всички законови пътища бъдат изчерпани, ще използва регионалните избори в Каталуня през 2016 г.

Мас може да свика предсрочни избори, но най-вероятно ще изчака докато неговият консервативен алианс “Сближаване и съюз” (CiU) спечели по-голяма подкрепа благодарение на очакваното икономическо възстановяване. Ако изборите се провеждаха днес, социологическите проучвания показват, че Мас би претърпял загуба от по-радикалната партия, подкрепяща независимостта, Лявата републиканска партия на Каталуня (ERC),

Попитан за каталунската независимост по време на посещение във Вашингтон тази седмица, Рахой настоя: “Това няма да се случи.” /Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>