Каталунският парламент потвърди плановете за отделяне от Испания

2111046191Снимка: iStock

Управляващите в Каталуния партии, които подкрепят независимостта на региона, потвърдиха отново намерението си за отделяне на областта от Испания. Това се случи въпреки факта, че Конституционния съд на страната отхвърли тази декларация, предаде Асошиейтед прес.

Предложението беше одобрено днес в регионалния парламент в Барселона от коалицията “Заедно за “Да” и антикапиталистическата партия “Кандидатура за народно единство”(КНЕ). Парламентът обаче отхвърли призива на КНЕ регионалните депутати и институции, включително местната полиция, да не изпълняват разпоредбите на испанските съдилища.

Решението на регионалния парламент беше взето в отговор на постановлението на Конституционния съд на Испания, който отхвърли обявяването на “пътна карта” към независимостта, която трябва да бъде обявена през 2017 година. “Пътната карта” беше одобрена от регионалния парламент на 10 ноември миналата година.

Подкрепящите независимостта партии имат малко мнозинство в парламента. Областта с население от 7,5 милиона души обаче е разделена практически по равно по въпроса за отделянето от Испания. Каталуния произвежда близо една пета от брутния вътрешен продукт на Испания, отбелязва. / БТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>