Каталунският парламент избра новия лидер на областта

Снимка: Ройтерс

 

 0000261081-article3Каталунският парламент одобри днес сепаратист хардлайнер за лидер на областта, доближавайки се до прекратяването на седемте месеца пряко управление от Мадрид, но и до нова политическа несигурност в регионa, който запазва мандата си за опит да се отдели от Испания, предава Ройтерс.

Избирането на Ким Тора за регионален лидер ще позволи на богатия регион да управлява сам делата си за пръв път от октомври насам, когато Мадрид наложи пряко управление, след като освободи предишната администрация, обявила независимост.

С хода испанският премиер Мариано Рахой ще може да си подсигури и подкрепата, от която се нуждае от регионалните партии, за да изпълни дългоотлаганите бюджетни планове на централното правителство. Малко вероятно е обаче напрежението между Мадрид и Барселона да се успокои.

Силно разделеният каталунски парламент гласува с 66 гласа „за“ срещу 65 „против“ и 4 „въздържал се“ в подкрепа на Тора – бивш адвокат и издател с малко политически опит. Само обикновено мнозинство бе нужно, за да получи той поста, след като не успя да си подсигури абсолютно мнозинство на изборите в неделя.

След вота независимите законодатели изпяха химна на Каталуния. Тора бе лично избран като кандидат от бившия регионален лидер Карлес Пучдемон, а след това бе приет от редица членове на парламента.

Мнозина носиха жълти лентички в чест на каталунските политици, задържани в затвора заради ролята си в незаконния референдум за независимост през ноември.

В изказване пред парламента в събота Тора обеща да работи за Каталунска република и нарече Пучдемон, който е в Берлин, чакайки германски съд да реши дали да бъде екстрадиран обратно в Испания, законен лидер на региона.

Испанското правителство определи речта за конфронтаторска, а член на каталунския парламент от Народната партия на Рахой – Андреа Леви, каза в понеделник, че Мадрид ще наложи пряко управление отново, ако новата администрация наруши закона.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Надежда Бочева
Инвестор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>