Каталунският пазар на бизнес имоти се охлажда заради политическата несигурност

 

Снимка: Архив Ройтерс

 

 0000256073-article3Глобални пенсионни фондове, застрахователни компании и други инвеститори се въздържат от закупуване на офиси в Каталуния заради опасения, че отделяне от Испания може да доведе до масов отлив на компании от региона, пише Ройтерс.

Бизнес имотите в богатата североизточна област и нейният главен град Барселона привличаха огромен интерес, но той охладня след спорния референдум за независимост и стремежа на партиите, подкрепящи независимостта, да възстановят на власт сваления лидер Карлес Пучдемон.

Инвестициите в офиси в Каталуния от октомври до декември са намалели с 63% спрямо предишното тримесечие и с 84% на годишна основа до 71,5 млн. евро (88,4 млн. долара), сочат данни на консултантската компания CBRE.

Съществуват опасения, че ако Каталуния се отдели от Испания, ще излезе от ЕС, което ще принуди компаниите да напуснат областта, за да избегнат плащането на мита.

„Говорим редовно с инвеститорите си и те ни казаха, че не желаят да пипат инвестициите в офиси в Барселона засега“, казва Карстен Карнецки, ръководител на испанския клон на компанията AEW Europe, която управлява активи за 26,6 млрд. евро в Европа, от които 430 млн. евро в Испания.

Данните, наред с намаляването на туристите, са знак, че политическата безизходица вече оказва въздействие върху икономиката, тъй като фондовете чакат да разберат дали компаниите, които вече преместиха регистрираните си централи, ще преместят и служители.

Някои инвеститори използват несигурността, за да спечелят отстъпки. Базираният в Барселона инвестиционен фонд Meridia Capital, който инвестира в испански недвижими имоти от името на глобални пенсионни фондове, застрахователни компании и държавни фондове, получи 5% отстъпка от цената на търговския център Barnasud в каталунската столица. Той беше купен през ноември за 21 млн. евро, съобщава основателят и главен изпълнителен директор на фонда Хавиер Фаус.

„Казах: Дайте ми малка отстъпка, която отразява положението в Каталуния“, споделя Фаус, чиято компания инвестирала 800 млн. евро в недвижими имоти в последните четири години, главно в офис площи, разпределени сравнително равно между Мадрид и Барселона.

Meridia управлява активи за 400 млн. евро в Барселона и Фаус казва, че високото търсене и недостигът на сгради затруднявало издействането на отстъпки по-рано тази година.

Имотите са важни за Испания

Недвижимите имоти са съставлявали 11% от чуждестранните инвестиции в Испания през първите девет месеца на 2017 г., което ги превръща във втория най-голям сектор, получаващ средства от чужбина, след енергетиката, сочат данни на министерството на икономиката.

Испания все още е привлекателна дестинация за хора, които искат да инвестират в бизнес имоти. Правителството очаква икономиката да нарасне с около 3% тази година, един от най-високите растежи в Европа.

Но тежестта на Каталуния в инвестициите в испански офис площи намалява приблизително наполовина през четвъртото тримесечие спрямо предходните три тримесечия до 18%, показват данните на CBRE.

Столицата на Каталуния, Барселона, е процъфтяващ средиземноморски град, който привлече множество корпоративни наематели от технологичния и медиен бизнес в последните години – от Amazon до компанията за онлайн игри King, създател на Candy Crush.

Областта е промишлен и индустриален център и съставлява една пета от испанската икономика и една четвърт от износа. Тя беше определена  от FDI Intelligence, отдел на Financial Times, за водещ голям регион в Европа за 2018-2019 г. заради стратегията си за привличане на чуждестранни инвестиции.

„Вярно е, че мнозина замразиха инвестициите. Но хубавото е, че никой не ми е казал да се махам от Каталуния в идните десет години“, казва Фаус от Meridia Capital.

Каталунският пазар на наеми, където наемите на луксозни офиси нараснаха с близо една трета, след като Испания излезе от рецесия през 2013 г., до момента устоява, казва Инес Арейано, директор на отношенията с инвеститорите в Merlin Properties, която управлява около 250 000 кв. м офис площи в Каталуния.

На пазара на офис наеми има по-малко сделки през четвъртото тримесечие, но стойността им и процентът на заетите площи продължи да расте, отбелязва Арейано и допълва, че пазарът на наеми е реагирал по-бавно на външните фактори от инвеститорите.

Наемите са възлизали на средно 23,5 евро за кв. м за централни офис площи през четвъртото тримесечие на 2017 г. спрямо 31 евро в Мадрид, сочат данните на CBRE. Средната доходност е била 4,25%.

За сравнение, през четвъртото тримесечие на 2013 г., когато Испания излезе от рецесията, средната цена за кв. м е била 17,75 евро.

Amazon настъпва

Над 3000 компании преместиха регистрираните си централи извън областта от октомври до декември след хаотичен референдум, който доведе до обявяване на независимост и отстраняване на областната администрация.

Властите в Мадрид опитаха да спрат движението за независимост, като насрочиха избори. Но партиите, подкрепящи независимостта, спечелиха изборите през декември и не е ясно дали новата администрация, която все още не е сформирана, ще продължи да настоява за отделяне.

Предишният лидер Карлес Пучдемон е в самоналожено изгнание в Брюксел и е заплашен от арест по обвинения в подмолна дейност и бунт, ако се завърне в Испания. Партиите, подкрепящи независимостта, опитват да го върнат на власт.

Компаниите продължават да местят регистрираните си централи от областта, като испанските филиали на производителя на очила RayBan, Luxottica, и компанията за дъвки Wrigley се преместиха в Мадрид по-рано този месец.
В същото време не се наблюдаваше изтичане на офис позиции от града и бизнес квартали като новия 22@ в северната част на Барселона продължават да привличат за наематели големи имена.

Строящи се офис сгради в шикозния квартал 22@, предназначен за технологични и медийни компании, бяха предварително наети от Amazon, испанският филиал на компанията за споделено офис пространство WeWork и норвежката медийна компания Schibsted.

Amazon сключи сделка за наемане на 11 000 кв. м през юни 2017 г., съобщи тогавашният собственик на сградата Grupo Castellvi. Компанията отказа да коментира подробности, като заяви само, че в офис сградата ще се помещава научно-развоен център за машинно научаване и хъб в подкрепа на продавачите в Южна Европа.

Schibsted обяви, че наема нова сграда в Барселона през януари. Тя се надява да се нанесе през първото тримесечие на 2019 г., съобщи говорител на компанията.

Инвеститорите очакват несигурността да се запази. „Не знаем какви последици ще има за търсенето от политическото положение. Не смятаме, че то ще бъде разрешено бързо. Това е нова реалност, в която ще трябва да живеем“, казва  Карнецки от AEW Europe.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова
ИНВЕСТОР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>