Каталунските сепаратисти на път да спечелят мнозинство в местния парламент

d8a38192fdb39f3388f65d1da71e7e51/КРОСС/ Каталунските сепаратисти са на път да спечелят крехко мнозинство в местния парламент след изборите следващата седмица, сочат резултатите от три проучвания за испански вестници, цитирани от Reuters.

Президентът на Каталуния Артур Мас призова за провеждане на избори на 27 септември, които ще бъдат определящи и за едностранно обявяване на независимост от останала Испания.

Миналата година Мадрид блокира опита на богатата провинция да се отцепи, като не разреши провеждането на референдум за независимост.

Три отделни проучвания за вестниците El Pais, La Vanguardia и ABC показват, че основното движение за отцепване от Испания Junts pel Si печели между 63 и 67 места (около 41% от вота).

Мас подчерта, че са необходими най-малко 68 места на подкрепящите независимост в 135-местния каталунски парламент, за да бъде стартирана „пътна карта” за отделяне в рамките на 18 месеца.

Ако радикалното ляво крило CUP се присъедини към търсещите независимост, те може да съберат повече от 70 места.

Проучване на Feedback за La Vanguardia дава 63-65 места на Junts pel Si, докато изследване на Metroscopia за El Pais – 66-67 места. Социологическо изследване на GAD3 за ABC прогнозира 65-67 места. Трите проучвания предвиждат между 7 и 11 места за CUP.

В петък големи испански банки обявиха, че отделянето на региона ще представлява сериозна заплаха за финансовата стабилност на Каталуния.

Междувременно източници от спортния орган CSD заявиха пред El Pais, че ако регионът се отдели от Испания, „Барселона” няма да участва в испанското първенство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>