Каталунската криза – камъкът около шията на Рахой

0000365314-article2Каталунската криза все повече се превръща в камък, увиснал около врата на испанския премиер, коментира Bloomberg.

Народната партия на Мариано Рахой се оказа доста по-назад от очакваното в изборите в Каталуния миналия месец, а в социологическите проучвания се срива до историческо дъно, след като избирателите в останалата част от Испания отхвърлиха стремежа му да запази опита за независимост под контрол.

Сепаратистите ще запазят контрола си върху новия каталунски парламент, когато се събере на първото си заседание в сряда. На фона на случващото се лица, близки до лидерството в Народната партия, са започнали да обсъждат дали времето на министър-председателя на поста не изтича.

Източник на Bloomberg, поискал анонимност, коментира, че самият Рахой може да обмисли оттеглянето си, тъй като не вижда големи шансове за преизбирането си. Според друг източник партията ще се нуждае от алтернативен кандидат поне година преди изборите, за да се изгради профилът му.

Това означава, че 62-годишният министър-председател може да има още 12 месеца, за да преобърне нещата, тъй като следващите парламентарни избори ще са едва през юни 2020 г. Местните, регионалните и европейските избори, които са следващата година, обаче може да се превърнат в критичен тест за него.

„Много е вероятно Рахой да е наясно със стремежа за обновление навсякъде“, казва Нарсизо Микавила, председател на социологическата компания GAD3. “Вероятно е отворен към идеята, че няма да бъде кандидат на следващите избори“.

Говорител на Народната партия заяви, че нито може да потвърди, нито да отрече, че някои представители поставят под въпрос поста на Рахой. Говорител на кабинета на премиера пък коментира, че Рахой е фокусиран върху завършването на мандата си и създаването на работни места, а социологическите проучвания представят само частична картина на случващото се.

Кои са грешките на испанския премиер вижте в продължението на материала в Investor.bg

По публикацията работи: Бойчо Попов

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>