Каталуния: Шотландският референдум може да е пример за нас

kataloniq-shotlandskiqt-referendum-moje-da-e-primer-za-nas-253042Снимка © gettyimages

Положителният резултат от референдума за независимост на Шотландия ще помогне на кампанията за отделяне на Каталуния от Испания, заяви премиерът на автономната испанска провинция Артур Мас пред британския в. Файнейшъл таймс.

“Ако британската област стане суверенна държава Каталуния може да последва шотландския пример и да стане част от Европейския съюз”, поясни Мас. “Смятам, че европейските лидери ще приемат резултатите от допитването. Много скоро след това между Единбург, Лондон и Брюксел ще започнат преговори за влизането на Шотландия в Европейския съюз.

Всичко това е много важно за нас”, каза още министър-председателят на североизточната испанска област. Мас също обвини централното правителство в Мадрид на Мариано Рахой, което определи допитването за независимост на Каталуния на 9 ноември като незаконно, в подкопаване на демокрацията.

На 18 септември в Шотландия ще се проведе референдум дали областта да се прекъсне договора от 1707 г. за създаване на Обединеното кралство в сегашния му вид или не. По последни данни привържениците на независимостта са 51 процента. Днес британският премиер Дейвид Камерън отправи предупреждение: Независимостта на Шотландия означава отказ от британския паунд.

Източник: Новини.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>