Каталуния строи Barcelona World за 4.8 млрд. евро

Туристическият комплекс ще осигури работа на 20 000 души.

Тежко задлъжнелия испански регион Каталония даде зелена светлина на проект за строеж на туристически комплекс на стойност 4.8 млрд. евро непосредствено до Барселона, предаде Reuters.

От местния парламент се надяват Barcelona World да даде тласък на изпадналия в криза строителен сектор на Испания. Амбициозният проект, ще бъде разположен на територия, която е собственост на испанската спестовна банка La Caixa bank. 20% от финансирането, ще бъде осигурено от компании за недвижими имоти, а ръководител на проекта е строителната група Veremonte.

Barcelona World включва шест големи туристически комплекса с 20 000 хотелски стаи, МОЛ, театър, казина, офиси и други. Всеки комплекс ще представлява държава и регион от Европа, САЩ, Китай, Бразилия, Русия и Индия. Организаторите на проекта очакват над 10 млн. посетители на година.

Правителството на Каталуния миналата седмица загуби в битка с Мадрид правото да стане домакин на друг оценен на няколко милиарда евро проект EuroVegas, който трябва да бъде построен от американската компания Las Vegas Sands Corp.

От правителството заявиха, че Barcelona World, който трябва да бъде завършен до 2016 г., ще осигури работа на 20 000 души. В Испания един на всеки четирима работници е без работа.

livebiz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>