Каталуния спря информационната кампания за референдума

0363545001380630719_52421_600x458Регионалното правителство на Каталуния спря кампанията за информиране на избирателите относно референдума за независимостта през ноември, ден след като испанският Конституционен съд отмени гласуването, предаде БГНЕС.

Говорителят на каталонското правителство Франсес Хомс заяви, че кампанията е спряна, “за да не притискаме каталонските държавни служители до стената”, но подчерта, че Каталуния е решена да проведе гласуването въпреки яростното противопоставяне на централното правителство в Испания.

“Намираме се в ситуация, в която нищо не е направено. Нашата цел е да продължим и ще предприемем стъпки за изпълнение на нашите ангажименти в съответствие със закона”, заяви говорителят на пресконференция. “Не можем да дадем сигнал, че сме се отказали”, допълни той.

Каталунското правителство започна кампания за осведомяване на избирателите за референдума, след като президентът на Каталуния Артур Мас подписа в събота указ, призоваващ за провеждане на референдума на 9 ноември. Вчера испанският Конституционен съд временно спря необвързващия референдум след искане на централното правителство в Испания, което обяви вота за неконституционен.

Единодушното решение на съда да разгледа иска на правителството доведе до автоматично замразяване на референдума за независимост, докато съдиите чуят аргументите и вземат решение.

Източник: Актуално.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>