Каталуния продължава да иска референдум за независимост

Каталуния ще се бори за правото да проведе референдум за независимост, а ако трябва, ще се обърне и към международните съдилища, заяви днес президента на испанската автономна провинция Артур Мас, цитиран от МИА.

“Ако Върховният съд на Испания обяви за противоконституционен референдума за независимост на Каталуния, ние ще интернационализираме спора и ще го прехвърлим на ниво Брюксел и европейските съдилища”, предупреди Мас.

Каталунското правителство вече поиска на 25 ноември т.г. да се проведат предсрочни избори, след като испанското правителство отказа да преговаря за т.нар. “фискален пакт” с властите на испанската провинция.

“Независима Каталуния ще продължи да си сътрудничи с Испания в областта на икономиката и отбраната, а нейната автономия би била ограничена от факта, че ЕС става все по-важен и по-важен”, подчертава Мас.

Испанският министър на правосъдието Алберто Руис Галардон днес предупреди президента на автономната област, че ще го смята за лично отговорен в случай, че бъде обявен референдум за независимост на Каталуния.

“Ако едно лице извърши незаконно действие, не трябва да бъдат наказвани всички граждани на Каталуния, а само това лице”, подчерта Галардон като допълни, че член 155 от испанската конституция позволява, но само на централните власти да премахнат автономията на даден регион.

/НИ/

cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>