Каталуния пак иска да се цепи от Испания

ARTUR-MAS--644x362Правителството на Каталуня във взаимодействие с обществени организации изготви “пътна карта” за извоюване на независимост от Испания.

“Предстоящите парламентарни избори в Каталуня, които ще се проведат на 27 септември, ще имат характер и на референдум за независимост. Изборите ще станат първата стъпка в процеса на отделяне на провинцията от Испания, който ще продължи максимум 18 месеца”, се отбелязва в документа.

Очаква се за това време каталунският парламент да приеме решение за независимост, като ще бъде подготвена и проектоконституция на бъдещата независима държава Каталуня. Планира се и стартирането на преговори с Испания за излизане на провинцията от състава на кралството, провеждане на референдум за конституция и свикване на нови парламентарни избори, на които да бъде определено управлението на вече независимата държава.

“Пътната карта” бе подписана от управляващата провинцията коалиция, съставена от Демократическата конвергенция, Левите републиканци на Каталуня, както и от обществените движения Каталунска национална асамблея, Културен омниум и Асоциация на общините за независимост. “Това е исторически документ. Призоваваме и другите политически сили в Каталуня да се присъединят към него”, заяви каталунският премиер Артуро Мас.

На 9 ноември м.г. в Каталуня се проведе референдум за независимост, в полза на която се произнесоха над 80% от гласувалите. Правителството на Испания обаче обжалва легитимността на референдума пред Конституционния съд, който суспендира резултатите от допитването за срок от 11 месеца. Крал Фелипе VI пък заяви, че ще направи всичко възможно Каталуня да остане в състава на Испания. “Ние сме един народ и това трябва да остане така”, каза той.

 Източник Актуално.бг

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>