Каталуния няма да отпуска субсидии на издания, които не агитират за референдума

zx860y484_2999035Каталунският парламент официално препоръча на местното правителство да не финансира медии, които отказват да публикуват съобщения за референдума за независимост, предаде испанският вестник “Ел Паис”. В документа, който беше изпратен на лидерите в Барселона, се казва, че електронните медии, вестниците и интернет изданията “се задължават да приемат всички кампании, които осъществява правителството, включително свързаните с всичко необходимо за доброто функциониране на референдума на 1 октомври”.

Каталунците отново ще гласуват за независимост на 1 октомври, а централното правителство в Мадрид отказва да признае вота като легитимен. Проучванията показват, че много каталунци искат допитването да се проведе, но са разделени по въпроса как ще гласуват.

Първоначално документът на каталунските депутати беше замислен като начин изразходването на публични средства от частни медии да стане по-прозрачно. В момента кабинетът предлага субсидии единствено на издания и медийни продукти, които използват само каталунски език. На практика с новото решение Барселона ще предложи икономическа помощ на онези издания, които публикуват или излъчват позициите на правителството, включително тези за референдума, отбелязва “Ел Паис”.

Текстът не срещна подкрепата за всички депутати, а единствено на управляващото мнозинство, което подкрепя независимостта. Негови представители настояваха, че документът регламентира “форма на търговски договор” и ще гарантира плурализъм в кампанията за референдума и по други въпроси.

Въпреки това не всички спорни предложения в документа бяха приети. Управляващата коалиция първоначално предлагаше каталунските медии да се ангажират с “подхранване” на гражданското участие. Вместо това условието, което се поставя на субсидираните издания, е да се задължат да отразяват кампанията за референдума, ако искат да поемат ангажимент и към следващи кампании на правителството.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>