Каталуния няма да напуска ЕС при независимост

0429963001380630238_565637_600x458Ако стане независима, испанската автономна област Каталуния няма да излезе от ЕС, заяви премиерът на каталунското правителство Карлес Пучдемон пред регионалния парламент, съобщи в. „Мундо”.

Каталунският лидер даде за пример Шотландия, където имаше референдум за независимост, който завърши с поражение за застъпниците на отделянето от Обединеното кралство. Според Пучдемон, дори да излезе от Великобритания, Шотландия ще остане в ЕС.

В парламента на Каталуния днес ще се гласува вот на доверие на Почдемон. В сряда той заяви, че иска да проведе референдум за независимост през септември догодина.

„Ще се опитваме до последния възможен момент да се договорим с държавата”, увери Почдемон. Той добави, че ако не бъде постигнато споразумение с Мадрид, „ще бъде обявено провеждането на референдум през втората половина на септември следващата година”.

Сепаратистките настроения значително се увеличиха в североизточната автономна област на Испания, предаде БГНЕС. На 27 юли парламентът на Каталуния одобри план за излизане от състава на Испания.

Инициативата се подкрепя от сепаратистката коалиция „Заедно „за” и „Кандидати за народно единство”. В документа се предвижда създаване на „едностранен механизъм” за постигане на независимост, провеждане на нови парламентарни избори и подготвяне на проект за конституция.

На 1 август Конституционният съд на Испания допусна за разглеждане иска на правителството в Мадрид за обявяване на приетата от Каталуния резолюция за незаконна.

По този начин, съгласно член 161.2 от конституцията на Испания, действието на резолюцията автоматично се преустановява до произнасянето на Конституционния съд. РЕДАКТОР: ДЕСИСЛАВА ЛЮБОМИРОВА

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>