Каталуния иска да проведе референдум за независимост, независимо от решението на КС на Испания

zx860y484_2999035Представителят на правителството на Каталунската автономна област Жорди Турул заяви, че властите на областта са решени да проведат референдума за независимост на 1 октомври, дори и Конституционният съд на Испания да го признае за незаконен, предаде ТАСС, позовавайки се на изявление на каталунския депутат, цитирано от испанската агенция EuropaPress. „Ще се подчиним само на парламента на Каталуния, с всичките последствия“, потвърди той.

Освен това, Турул заяви, че „Народната партия“ и „Испанската работническа социалистическа партия“ „искат да заставят народа да мълчи, а правителството (на автономната област) иска да му се даде възможност сам да определи своето бъдеще“. Каталунски депутати поискаха референдум за независимост от Испания Депутати от каталунската коалиция „Заедно“, „За“ и „Кандидати за народно единство“ са пуснали закон…

Каталуния е автономен регион в североизточна Испания. През последните няколко години, в региона значително се засилиха сепаратистките настроения.

На 5 октомври миналата година, парламентът на областта одобри резолюция за провеждането на плебисцит за излизане от състава на Испания. Конституционният съд на страната анулира действието на този документ, предаде Фокус. Независимо от това, в началото на юни, ръководителят на автономията Карлес Пучдемон обяви, че референдумът ще се проведе на 1 октомври.

Въпросът, който ще бъде зададен на плебисцита, ще звучи така: „Искате ли Каталуния да стане независима държава с републиканска форма на управление?“ Испанските власти уверяват, че няма да позволят провеждането на референдума, който посяга на единството и целостта на кралството.

© Actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>