Каталуния е близо до фалит

Испанската автономна област Каталуния поиска финансова помощ от централното правителство, за да може да продължи да плаща задълженията си. Това каза президентът на областта Артур Мас, цитиран от Ройтерс. „Не ни интересува как ще го направят, но ние имаме плащания в края на този месец”, каза Мас.

Говорителят на президента уточни, че това са регулярни задължения, които идват всеки месец, а не са някакви извънредни плащания. През тази година Каталуния трябва да рефинансира задължения за 13 млрд. евро. Спрямо предходната година дълговете са се увеличили с 2 млрд. евро.

Освен това областта трябва да успее да намали бюджетния си дефицит, което също изисква допълнително финансиране. През тази година местното правителство ще се опита да намали дупката в бюджета до 1.5% от БВП, но според много анализатори тази цел е трудно достижима. През миналата година дефицитът трябваше да бъде 1.3%, но той надхвърли близо три пъти тази цел.

През миналата година автономните области имаха сериозни проблеми с плащанията на задълженията си. Стигна се до случаи, в които болници, училища и други държавни институции бавеха плащанията към доставчиците с месеци. През тази година централното правителство ще отпусне специален кредит на областите, с който да плащат текущите си разходи. По тази линия Каталуния ще получи 2 млрд. евро.

Каталуния е най-богатата сред 17-те автономни области в Испания, като делът и в общата икономика е около 20%. Президентът Мас обаче обясни, че областта вече трудно може да се рефинансира от пазарите. През изминалите две години автономната област емитираше така наречените “патриотични облигации” с доходност между 4.5% и 5%. Те се купуваха от жителите на Каталуния. Според Мас обаче капацитетът на хората, които да купуват тези книжа, е почти изчерпан.

Според икономисти сценарият, в който Каталуния не може да погасява настъпващите задължения и изпадне в технически фалит, е напълно възможен. /dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>