Каталуния върви към нови парламентарни избори

Catalonian Regional Cabinet meetingКаталунският президент и сепаратистки лидер Артур Мас заяви, че е готов да свика нови парламентарни избори в провинцията. Причината е липсата на консенсус между неговото движение „Заедно за Да” и радикално лявата „Кандидатура за народно единство”(КНЕ), посочва БГНЕС.

Антикапиталстическата партия иска отделяне на провинцията от Испания, както и Мас, но не е съгласна той да продължи да води ново правителство, чието сформиране се чака от изборите в края на септември. От КНЕ са твърдо против политиките на бюджетни ограничения налагани от Мас, който също така е обвинен в корупция.

„Готов съм да подпиша декрет за провеждане на избори. Против волята ми, защото не това искахме и не това исках аз”, заяви Мас.

Крайният срок за съставяне на кабинет е 9 януари, като все пак остава малка надежда, че крайнолевите ще се разберат с управляващите или част от депутатите им ще се отделят за да подкрепят ново правителство на Артур Мас.

Двете партии формират принципно мнозинство в парламента, обединено от идеята за отделяне, което може да продължи законодателните инициативи по провеждане на нов референдум и конституционни промени.

КНЕ е готова да подкрепи друг кандидат за президент, но партията на Мас категорично не е съгласна с подобен ход.

На консерваторите от „Заедно за Да” са нужни 10 гласа на депутати от КНЕ, за да постигнат необходимото им мнозинство.

Според анализатори, цитирани от АФП, при евентуални нови избори сепаратистко мнозинство е по-трудно постижимо, след като за три месеца идеологически спорове спираха реални действия по отделяне.

Редактор: Румен Скрински / Актуално

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>