Каталуния вече има първата си проектоконституция

0019634001380630719_539271_600x458Ръководителката на регионалния парламент на Каталуния Карме Форкадел е получила първия проект за конституция на автономната област, в случай че тя получи независимост от Испания. Това съобщи ТАСС, като се позовава на агенция Европа Прес.

По данни на агенцията документът е подготвен от правната организация „Конститум”, която предлага създаването на република с еднокамерен парламент. Президентът, който съвместява дейностите на държавен глава и правителствен ръководител, ще има 5-годишен мандат.

Предложението на юристите е да се анулира действащата конституция на Испания от 27 декември 1978 година. Официални езици в евентуалната нова държава ще са каталунския и аранския (още известен като окситански). Кастилският испански ще има особен правен статут, предаде БГНЕС.

В документът се предполага създаването на Агенция за национална безопасност и отбрана, както и Международен институт на мира в Каталуния. В него ще се изучават и реализират „ненасилствени намеси и разрешения на въоръжени конфликти”.

Върховният съд ще бъде „висшият съдебен орган във всички области на правото”.

На 9 ноември м.г. каталунският парламент одобри резолюция за независимост на автономната област. В документа се обявява „началото на процес по създаване на независима държава Каталуния във вид на република”. Испанското правителство сезира Конституционния съд относно резолюцията, като в последствие тя беше обявена за противоконституционна. 

РЕДАКТОР: 

https://www.actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>